Lozan Barış Antlaşması sonucu gerçekleştirilen ’Nüfus Mübadelesi’nin 92’nci yılı, Büyükçekmece’de düzenlenen fotoğraf sergisiyle anıldı.
Sergide yer alan asırlık giysiler, fotoğraflar ve günlük hayatta kullanılan eşyalar, katılımcıları yaklaşık bir asır öncesine götürdü.
1923 yılında Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak yapılan sözleşme gereği alınan karar doğrultusunda gerçekleştirilen Nüfus Mübadelesi’nin 92’nci yıldönümüne yönelik anma etkinlikleri kapsamında mübadele yıllarını yansıtan ‘Hasretim İstanbul-Mübadeleden Anılar’ isimli sergi düzenledi. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sergide döneme ait fotoğraflar, yazılar, giysiler ve günlük hayatta kullanılan eşyalara yer verildi.
Serginin açılışı Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün yanı sıra Türk ve Yunan mübadillerin de katılımıyla gerçekleştirildi. Sergiye Büyükçekmece’den Yunanistan’a göç eden mübadillerin kurdukları Nea Kalikratya Kültür Derneği ve Nea Plagia Kültür Derneklerinin temsilcileri de katıldı. Açılışın ardından Başkan Akgün ve beraberindeki heyet, sergideki eserleri inceledi.

“BİZİ BİR ASIR ÖNCESİNE GÖTÜRÜYOR”
Sergiye ilişkin izlenimlerini aktaran Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Lozan Antlaşması’nın 92’nci yılında, mübadelenin de 92’nci yılında 2 kez bu sergiyi açıyoruz. Dikkatli baktığınız zaman hepsi dram ile bitiyor. Çok dramatik yazılar, duygular, gelinlikler, yedikleri kaplar, yani hakikaten bu sergi esasında bir dram sergisi. 92’nci yılda çok daha değişik bir anma töreni oldu. Bundan sonra da Lozan ve nüfus mübadelesini anmaya bu şekilde devam edeceğiz. Yapmış olduğumuz bu anma töreni genel olarak bizi 92 yıl önceye götürdü. Çünkü bizimle beraber bu törenlere katılan 101-102 yaşında amcalarımız, nenelerimiz vardı. Kullanılan bütün kap kaçak ve fotoğraflar bizi yaklaşık bir asır öncesine götürüyor” şeklinde konuştu.
(İHA)