Güneydoğu’da sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde HDP’nin oyları düştü, AK Parti’nin ise arttı. HDP söz konusu ilçelerde oy kaybetmesine rağmen birinci parti olarak çıkarken, AK Parti bazı bölgelerde oyunu ikiye katladı.
Güneydoğu’da, teröristlerin hendek ve barikatlar oluşturarak, terör eylemleri gerçekleştirdikleri gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve şiddetli çatışmalar yaşanan ilçelerde HDP’nin oyu düştü. AK Parti ise bu ilçelerdeki oy oranını arttırdı. Kesin olmayan sonuçlara göre, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 7 Haziran’da oyların yüzde 88,9’unu alan HDP, ilçede 1 Kasım’da yüzde 1 oranında kayıp yaşadı. AK Parti ise bu ilçedeki oy oranını neredeyse ikiye katladı. 7 Haziran’da 5,7 oranında oy alan AK Parti, 1 Kasım’da bunu yüzde 10,5’e çıkardı. HDP, Bismil’de de 3,5 oranında kayıp yaşarken, AK Parti bu ilçedeki oy oranını yüzde 5,5 arttırdı. Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde de benzer durum yaşandı. HDP buradaki oyu 5,9 oranında düştü, AK Parti’nin ise 7,6 oranında arttı.
HDP’nin oyu, sokağa çıkma yasağı ilan edilen Şırnak’ın Silopi ve İdil ile Mardin’in Nusaybin ilçesinde de düşerken, AK Parti söz konusu ilçelerde de oyunu arttırdı. Cizre’de ise her iki partinin de oyunu arttırdığı görüldü. HDP, Silopi’de 1,3, İdil’de 1,0, Nusaybin’de ise 0,5 oranında oy kaybetti. AK Parti ise oylarını Silopi’de 1,9, İdil’de 4,5, Nusaybin’de ise 2,1 oranında arttırdı. Cizre’de 7 Haziran’da oyların yüzde 92,0’ını alan HDP, 1 Kasım’da 93,2’sini, 4,3’ünü alan AK Parti ise 4,9’unu aldı.
(İHA)