Hakkari Yüksekova Havalimanı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılacağı törenle hizmete açılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından bugün açılışı gerçekleştirilecek Hakkari Yüksekova Havalimanı’nın hizmete girmesiyle Türkiye’deki havalimanı sayısı 55’e yükselirken AK Parti iktidarı döneminde yapılan havalimanı sayısı ise 29’a çıkacak. Bugün öğle saatlerinde açılacak olan Yüksekova Havalimanı adeta gelin gibi süslendi. Havalimanının içi ve dışı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun posterleriyle donatıldı.
Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koruma görevlilerinin sıkı bir güvenlik uyguladığı açılış öncesi jandarma özel harekat (JÖH) ve polis özel harekat (PÖH) timleri de çevrede yoğun güvenlik önlemi aldı.

96 KUNDAKLAMA, 8 ŞEHİT, 11 MAYIN, 6 CAN KAYBI
Temeli 18 Temmuz 2010’da atılan havalimanının bitimi, terör, kamulaştırma ve ek süre gibi nedenlerle birkaç kez ertelendi. Temel atılmadan 2 hafta önce kurulan şantiyeye silahlı saldırıda bulunuldu. 3 konteynır isabet aldı. Havalimanı şantiyesine sivil bir araçtan el yapımı bomba atıldı. Şantiyede bulunan 11 kamyon, 1 dozer ve 17 telefon yakıldı. İnşaatta çalışan 25 işçi rehin alındı. Tehdit edilen işçiler daha sonra serbest bırakıldı. Üstyapıda çalışan yaklaşık 70 işçi, ilçede dağıtılan tehdit bildirisi nedeniyle işi bıraktı. Havalimanı inşaatına malzeme taşıyan 11 işçi kaçırıldı. Terör örgütü yaklaşık 2 ay önce "Olacaklardan sorumlu değiliz" şeklinde açıklama yapıp inşaat çalışanlarını korkuttu. Havalimanına giden yol üzerinde bir menfeze yerleştirilmiş bomba bulundu. Şantiye alanına bırakılan el yapımı bomba güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi.
İlk test uçuşu 21 Mayıs’ta gerçekleştirilen Yüksekova Havalimanı, Hakkari’ye 65 kilometre, Yüksekova’ya yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alıyor. Havalimanının toplam maliyeti 102 milyon lirayı bulurken kamulaştırma kapsamında 11 milyon 405 bin 600 lira ödendi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN DESTEKLEMİŞ OLDUĞU PARTİYE RAĞMEN YÜKSEKOVA HAVALİMANI’NI AÇIYORUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta Ordu-Giresun Havalimanı’nın açılış töreninde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Hakkari’de 29. havalimanını açacaklarını açıklamıştı. Erdoğan, Yüksekova havalimanının 2 yıl tehirle açılacağını belirterek, "Neden 2 yıl tehir oldu? Bölücü terör örgütünün engellemeleriyle oralardaki müteahhitler kaçarak, iş makinaları yakılarak maalesef iş bu noktaya geldi. Bölücü terör örgütünün desteklemiş olduğu partiye rağmen Hakkari Havalimanı’nı bitiriyoruz. Şimdi çıkıyorlar, ’demokrasi’ diyorlar. Ne demokrasisi ya Bunların demokrasiyle falan alakası yok" demişti.

NE PKK NE AĞIR KIŞ KOŞULLARI ENGELLEYEMEDİ
AK Parti hükümeti tarafından 5 yıl önce temeli atılan Hakkari Yüksekova Havalimanı, PKK’nın şantiye basma, işçileri tehdit etme, araç yakma ve bombalı saldırı eylemlerine ve ağır kış koşullarına rağmen bitirildi. PKK, havalimanını engellemek adına kundaklama hatta bombalı saldırı eylemleri gerçekleştirdi. Hatta şantiyenin trafosuna piknik tüpü bile attı ancak devlet halka hizmetten geri adım atmadı.

"ASKERİ OLACAK?" YALANI
Yüksekova’ya 3 kilometre uzaklıkta Dağlıca yolu üzerindeki Aksu köyü yakınlarında yapılan Hakkâri- Yüksekova Havalimanı’nın temeli 18 Temmuz 2010’da, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından atıldı. Ancak, bölge insanının çok daha konforlu ve hızlı bir şekilde ulaşımını hedefleyen havalimanı daha ilk günden PKK’nın hedefi oldu. Havalimanının askeri amaçla kullanılacağı yalanını ileri süren örgüt, henüz çalışmalar bile başlamadan peş peşe sabotaj eylemlerine girişti. İnşaat alanındaki şantiye basıldı, araçlar yakıldı, işçiler tehdit edildi.
Sadece bu hain terör saldırıları nedeniyle havalimanının tamamlanması 250 gün gecikti. Buna, yaklaşık 375 günlük çevresel ve mevsimsel etkenler de eklenince gecikme 625 güne çıktı. Ancak terör örgütünün tüm engelleme çabaları hükümetin kararlı duruşu ile sonuçsuz kaldı. O dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "PKK engellemeye çalışsa da bu havalimanını yapacağız" şeklindeki kararlı açıklamaları oyunu bozdu. Ve alt ve üst yapısı ile birlikte 120 milyon liraya mal olan havalimanı tamamlandı.

3 BİN 200 METRE UZUNLUK 16 BİN 390 M2 KAPALI ALAN
3 bin 200 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist
Yıllık 1 milyon yolcu kapasiteli iç hatlar terminal binası
Giriş kontrol binası
Kule
DHMİ hizmet binası
Isı merkezi-su deposu ve güç merkezi
Emniyet binası
İtfaiye binası
İş makineleri garajı ve sundurma
Dahili yollar ve otoparklar
16 bin 390 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam alan 22 bin 990 metrekare
Havalimanı Hakkari il merkezine 65 kilometre, Yüksekova ilçe merkezine ise 5 kilometre mesafede
Havalimanının güvenliği ise 21 nöbetçi kulübesiyle sağlanacak.
(İHA)