Esenyurt’ta ortaokul öğrencileri, uzun uğraşların ardından hazırladıkları projeleri bilim şenliğinde görücüye çıkardı.
Esenyurt Belediyesi Kültür Akademisi bünyesindeki bilgi evlerinde eğitim gören ortaokul öğrencileri, birbirinden iddialı projelere imza attı. Proje kapsamında hazırlanan çılgın icatlar, deneyler ve bilim şovları, minik mucitlerin hünerlerini sergilediği bilim şenliğinde yer aldı. Çocukların hazırladığı projeler, Esenyurt Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda katılımcıların beğenisine sunuldu.
Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’da minikleri yalnız bırakmadı. Etkinliğin açılışını gerçekleştiren Kadıoğlu, stantları gezerek öğrencilerin yaptıkları projeleri yakından inceledi. Veliler de ilginç projeleri gerçekleştiren çocuklarını yalnız bırakmadı.

ZORUNLU HİJYEN GETİREN SİSTEM
Bilim şenliğinde dikkat çeken projelerden bir tanesine 12 yaşındaki Yağmur Akçay, imza attı. Henüz 6’ıncı sınıf öğrencisi olan Yağmur’un yaptığı projede eller yıkanmadan tuvaletten çıkılamıyor. Sistem sayesinde sıvı el sabununda bulunan sensöre el uzatıldığı an hem sabun bırakılıyor hem de aynı anda kapı açılıyor. Bu sayede ellerin mecburi olarak yıkanması sağlanıyor.

BU YÖNTEMLE ÇİÇEKLER KURUMUYOR
Çiçek sulamada pratik bir yöntem geliştiren 6’ıncı sınıf öğrencisi Hasret Yeşil ise kullandığı halat ve bir kova su ile tatildeyken evdeki çiçeklerin kuruma problemini ortadan kaldırıyor. Halatın bir ucu su dolu kovaya konulurken diğer ucu ise çiçek saksısının içerisindeki toprağa bırakılıyor. Bir süre sonra tamamen ıslanan halat toprağın da nemlenmesini sağlıyor. Bu yolla çiçekler sürekli nemli kalıyor ve kuruma olasılığı ortadan kalkıyor.

44 PROJE FİNALE KALDI
Yarışması 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri arasında elemeye tabi tutularak gerçekleştirildi. 2 bin 800 öğrencinin proje sunduğu yarışmada 44 proje sergilenmeye hak kazandı. Bu yıl ilki gerçekleştirilen ve öğrencilerin yeteneklerinin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynayan projenin geleneksel hale getirilmesi de amaçlanıyor.
Finale kalanlar arasında dikkat çeken projeler arasında şeker pancarı ve nar kabuğundan organik mürekkep, hareket enerjisiyle çalışan asansör, el yapımı sıvı el sabunu gibi projeler de vardı. Genç beyinlerin hazırladıkları projeler, 29 Ocak tarihine kadar Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek.
(İHA)