Dışişleri Bakanlığı’ndan, Almanya Cumhurbaşkanı’nın ‘’soykırım’’ açıklamasına tepki gösterilerek,’’Türk halkı, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’un bu ifadelerini unutmayacak ve affetmeyecektir’’ ifadeleri kullanıldı.
Dışişleri Bakanlığı, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Berlin Katedrali’nde katıldığı törende 1915 olaylarına ilişkin yaptığı ‘’soykırım’’ açıklamasına tepki gösterdi.

’’İBRET VERİCİDİR’’
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ‘’Cumhurbaşkanı Gauck’un, hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı şekilde, Türk milletine işlemediği bir suçu isnat etme hakkı yoktur. Toplumsal birlik, bütünlük ve uyumu temsil etme makamında olanlardan, toplumu oluşturan tüm fertlerin hassasiyetlerini dikkate almaları ve daha kucaklayıcı bir yaklaşım sergilemeleri beklenir. Bu bağlamda, Gauck’un, temsil ettiği insanlar arasında bulunan yüzbinlerce Türk asıllı Alman vatandaşının düşüncelerini yok sayması  ibret vericidir’’ denildi.

’’TÜRK HALKI BU İFADELERİ UNUTMAYACAK VE AFFETMEYECEK’’
Açıklamada, Almanya Cumhurbaşkanı’nın sözlerinin Türk halkı tarafından affedilmeyeceğinin altı çizilerek, ‘’Türk tarihi ve kimliği, Türk-Alman toplumunun ayrılmaz bir parçasıdır. Bu kimliği karalamaya yönelik girişimlere bu toplumun fertleri sessiz kalmayacaklardır. Türk halkı, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’un bu ifadelerini unutmayacak ve affetmeyecektir’’ ifadelerine yer verildi.

ALMANYA FEDERAL MECLİSİ’NE TARAFSIZLIK VURGUSU
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ‘’Önümüzdeki günlerde, 1915 olayları konusunda bir karar tasarısını ele alması öngörülen Almanya Federal Meclisinin, bu tarihi mesele konusunda tarafsız ve yapıcı bir tutum içerisinde olmasını, Türk-Alman ilişkilerine uzun dönem olumsuz yansımaları olacak bir yaklaşım sergilememesini temenni ediyoruz’’ değerlendirmesinde bulundu.
(İHA)