Muğla’nın Ortaca ilçesinde 18 yaşındaki Cansu Kaya’nın öldürülmesiyle ilgili olarak görülmesine başlanan dava 20 Ekim’e ertelendi. Duruşma sonrası Cansu’nun yakınlarıyla bir kadın tanık arasında gerginlik yaşandı.
Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüşmeye başlanan davada tutuklu sanıklar Poyaz Ç., Necati D. ve Cansu Kaya’nın ailesinin yanı sıra tanık dinlendi.Tanık ifadelerinin ardından söz alan acılı baba Osman Kaya, tanıkların beyanlarını kabul etmediğini belirterek, “Çelişkili ifadeler veren tanıkların, duruşmadan önce avukatlar tarafından görüldüğünü düşünüyorum” dedi.
Suçlamaları kabul etmeyen sanık avukatları, “Cansu Kaya’nın iç çamaşırı, sutyeni ve kadın pedinin olağan şekilde bulunduğu tespit edilmiştir. Adli tıp raporundaki yırtık ve kanamaya ilişkin tespitlere bu sebeple itibar edilemeyeceği kanaatindeyiz. Yani iş çamaşırları ve kadın pedinin olağan şekilde bulunması sanığa yüklenen cinsel istismar suçunun oluşmadığını gösterir. Cansu Kaya’nın vücudundaki darp cebir bulguları ile ilgili ise şayet iddia edilen suçlar kendisine işlenmiş olsaydı daha fazla darp ve cebir izi olurdu. Cansu’daki izler suya atlarken tekneye çarpma şeklinde de gerçekleşmiş olabilir. Müvekkillerimizin tahliyesini istiyoruz” diyerek, davaya yayın yasağı getirilmesini talep etti.
Duruşmada talep edilen yayın yasağının reddine karar verilirken, 2 tanığın dinlenmesi, 3 ayrı iş yerine ait kamera kayıtlarının istenmesi ve diğer nedenlerden dolayı duruşma 20 Ekim 2015 tarihine ertelendi.
Duruşma sonrası Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Bodrum Dayanışması ve diğer sivil toplum kuruluşları “Özgecan yasasını kazanacağız” afişi açarak eylem yaptı. Acılı baba Osman Kaya’da kızının fotoğrafıyla eyleme katılıp kısa bir açıklama yaptı. Kaya, şöyle konuştu:
“Çocuğumu öldürenlerin en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyorum. Tanıkların tümü yalan beyanda bulunmuşlardır. Hepsi yalancı şahittir. Avukatları da yalancıdır. Daha önceden düzenlemiş oldukları plan üzerinden savunma yaptılar. Tanıkların hepsinden davacıyım. Daha önceden tanıklarla görüşüp davayı savunuyorlar.”

“TANIKLARDAN BİRİ ÖNEMLİ”
Kaya ailesinin avukat İsmail Can Varol ise, davayla ilgili su açıklamayı yaptı:
“Delillerin çok önemli bir kısmı toplandı. Şahitlerin çok önemli kısmı dinlendi. Son iki tanık var. Bunlardan bir tanesi bizim için çok önemli. Salih denen tanık, sanıkları karnındaki tırnak izini gören şahıs yani. Bunun beyanı üzerine vücutlarında inceleme yapıldı. Tırnak izi bulundu. Dosya adli tıp kurumuna gidecek. Kesin ölüm nedeni ve DNA testleri için. Ama benim izlenime göre sanıklar çok soğukkanlıydı. Suç işlediklerine yönelik hiçbir şüphem kalmadı. Hak edecekleri cezayı alacaklarına inanıyorum. Yayın yasağı getirilmesini istediler. Mahkeme halkın haber alma özgürlüğünü dikkate alarak bu talebi reddetti.”

KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ PLATFORMU AÇIKLAMA YAPTI
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına basın açıklaması yapan Ayşe Kozan ise, yaptığı açıklamada, “Kadın cinayetlerinin durdurulması için kadınlar olarak 2011 yılında meclise sunduğumuz kadın cinayetlerinin nitelikli halden sayılmasını ve buna bağlı olarak kadın katillerinin indirim ve aflardan yararlanmamasını sağlayacak olan kanun teklifimiz 4 yıldır meclisin gündeminde bekliyor. 2011 yılında bu teklifi meclise verdiğimizden beri tam 1016 kadın kardeşimiz hayatını kaybetti. Yasa çıkmadıkça katiller indirimlerden cesaret almaya devam etti ve yüzlerce kadın kardeşimiz aramızdan ayrıldı. Biz kadınlar yaşam hakkımızda asla vazgeçmeyeceğimizi ‘Özgecan yasasını unutmadığımızı’ göstermek için buradayız” şeklinde konuştu.
Bu arada kadınlar ve Cansu Kaya’nın babası Osman Kaya kadın katillerine indirim değil ağır ceza verilmelidir diye sloganlar da attılar.

DURUŞMA SONRASI GERGİNLİK YAŞANDI
7 saat süren duruşma sonrası Cansu Kaya’nın yakınlarıyla Cansu Kaya’nın ölmeden önce arkadaşı olan ve duruşmada tanık olarak dinlenen Ö.G. isimli bayan tanık arasında gerginlik yaşandı. Görevli polisler her iki aile arasına girerek gerginliği kısa sürede önledi. Ö.G. ve ailesi adliyenin diğer kapısından çıkarıldı.
(İHA)