Doğal Hayatı Koruma Vakfı ekibi ve Dünya Saati etkinliğine destek veren doğa dostları tarafından iklim değişikliğine ve çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla 1 saatliğine Boğaziçi Köprüsü’nün ışıkları kapatıldı.
WWW-F Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından 9 yıldır düzenlenen Dünya Saati etkinliği bu yıl tüm dünyada 172 ülke ve bölgede kutlandı. 28 Mart 2015 akşamı saat 20.30 ile 21.30 saatleri arasında birçok antsal yapı, işyeri ve evde ışıkları bir saatliğine kapatılarak iklim değişikliği ve çevre sorunlarına dikkat çekildi. Türkiye organize edilen etkinlikler kapsamında Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Ayasofya Müzesi, Küçüksu Kasrı, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi, Ortaköy Camii ve Boğaziçi Köprüsü’nün de bulunduğu çok sayıda anıtsal yapı bir saat boyunca dekoratif amaçlı aydınlatmalarını kapattı. 2015 yılının Dünya Saati kampanyası Ortaköy’deki özel bir etkinlikle son buldu. Etkinlik kapsamında Beşiktaş Ortaköy’de buluşan doğa dostları, Boğaziçi Köprüsü’nün ışıklarının kapanışına 10 saniye kala geri sayıma başladı ve köprü ışıkları alkışlar eşliğinde kapatıldı.
Etkinlik hakkında açıklamalarda bulunan Doğal Hayatı Koruma Vakfı Genel Müdürü Tolga Baştak, her yıl Mart ayının son Cumartesi günü saat 20.30 ve 21.30 arasında tüm dünyada ışıkların iklim değişikliği ve çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla kapatıldığını belirtti. Baştak, “Ülkemizde de 2009’dan beri yaptığımız bir uygulamadır. Dünyada bu hareket başladıktan sonra büyük bir hızla yayılmaya başladı. Bu sene rekor katılımla 172 tane ülkede 7 binden fazla şehir ve yüz binlerce insan aynı anda ışıklarını kapatarak bu kampanyaya destek veriyor. Türkiye’de de katılım her sene daha fazla oluyor. Bu sene 30’dan fazla şehir katıldı. Keşan’dan Çatak’a kadar birçok valilik ve belediye ışıklarını kapattı. Bu yapan sadece kurum ve kuruluşlar ile resmi daireler değil, bunun yanı sıra anıt binalar yine ışıklarını kapatarak buna dahil oldular. Bunun yanı sıra 1632 kurum rekor olarak ışıklarını kapatarak kampanyaya destek verdi. On binlerce insanımız da bu şekilde kampanyanın destekçisi oldu” dedi.
Öte yandan, bu yıl Türkiye’deki etkinliğe rekor sayıda kurum katıldı. Yaklaşık 1500 kurum, valilik ve belediye binası da ışıklarını kapattı.
(İHA)