Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin dış ticaret hacminin yaklaşık yüz kat arttığını belirterek, “2014 yılında Türkiye dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olmuştur” dedi.
18’inci Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi ve Uluslararası Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Fuarı, CNR EXPO Fuar Merkezi’nde başladı. Fuara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, İslam dünyası liderleri ve çok sayıda siyasi katıldı.
Programda bir konuşma yapan Bakan Fikri Işık, Türkiye’nin üretiminde lokomotiflerin KOBİ’ler olduğunu belirterek, “Bizim ölçeğimizde artık kalkınmanın sürdürülebilir bir büyümenin temel unsuru üretimdir. Üretimin olmadığı, üretim dışı faktörlerin daha baskın olduğu yöntemlerin nasıl duvara tosladığını 2008 krizi ile gördük. Türkiye 2008 krizini teğet geçirerek atlattı. O günden bugüne kadar da hükümetimizin en önemli önceliği üretim ve sanayi oldu. Özellikle imalat sanayi dünyada bir dönem önemini kaybederken, Türkiye inadına ‘imalat sanayi’ dedi. Aklımıza ilk gelen bu konuda KOBİ’lerimizdir. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de üretiminin lokomotifi KOBİ’lerdir. KOBİ’lerin büyümesi ekonomimizin büyümesi için olmazsa olmazdır” diye konuştu.

“TÜRKİYE KALKINARAK DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK”
Türkiye’nin kalkınarak dünyayı değiştireceğini vurgulayan Bakan Işık, “Türkiye’nin sanayi envanteri önemli çalışmalar sonucunda bugün artık girişimci bilgi sistemi olarak bütün sanayicilerimize hizmet veriyor. Bu sistemin ortaya koyduğu bir gerçeği paylaşmak istiyorum. İşletmelerimiz ölçeğini büyüttükçe karını arttırıyor. Girişimlerimiz tasarım yaptıkça karını arttırıyor. Biz Türkiye’nin özellikle büyümesi, kalkınması ve ihracat artışını sağlaması için başta kamu alımları olmak üzere devlet desteklerini sürekli güncelleyerek yeniliyoruz. KOBİ’lerimizin Türkiye’nin kendi medeniyet değerleriyle farklı bir kalkınma modeline örnek olmasını önemsiyoruz. Elbette Türkiye kalkınacak, değişecek ve dünyayı değiştirecek. Bu noktada iki temel unsur aklımızdan çıkmayacak. Bakanlık olarak özellikle KOSGEB aracılığı ile 186 işletmemize 1 milyon lira destek verdik. İstiyoruz ki KOBİ’lerimiz bu fuar sayesinde yurt dışı girişimcileri ile tanışsın. Bakanlık olarak burada 200 metrekarelik bir stantla bulunuyoruz. Savunma sanayinde, uzay sanayinde KOBİ’lerimizle işbirliği yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise fuarla ilgili, “Bu organizasyon vesilesiyle bir araya gelmiş olmaktan dolayı son derece mutluyum. Bundan önceki yıllarda dünyada birçok ülkeye fuarlar için katılırdık. Türk firmaları dünyada önemli fuarlara katılır ve Türkiye’de böyle fuarlar düzenlenmesi ile ilgili boşluğu dile getirirdi. Hamdolsun bugün Türkiye’de dünyanın en önemli fuarlarından birisi yapılır hale geldi” dedi.

“DIŞ TİCARET HACMİMİZ YÜZ KAT ARTTI”
Türkiye’nin dış ticaret hacmini yaklaşık yüz kat arttırdığını belirten Bakan Zeybekci, “Türkiye 1980 başında 5 milyar dolar bile olmayan dış ticaret hacmini 475 milyar doları aşarak yüz kata yakın arttırmayı başarmıştır. İhracatımız 159 milyar dolara çıkmıştır. 1974 - 2002 yılları arasında yurt dışından üstlenilen müteahhitlik bedeli 40 milyar dolarken şimdi bu rakam 235 milyar dolara ulaşmış ve Türk inşaat sektörü Çin’den sonra ikinci sıraya yerleşmiştir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE, DÜNYANIN 17’NCİ BÜYÜK EKONOMİSİ OLDU”
Türkiye’nin dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olduğunu kaydeden Zeybekci, şöyle devam etti: “2014 yılına gelindiğinde Türkiye dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olmuştur. Küresel ekonomide yavaşlamaya ve bölgemizdeki sorunlara rağmen ekonomik büyüme anlamında gayet başarılı bir performans sergiliyoruz. Son 12 yıldan bu yana ortalama yüzde 5,1 hızı ile büyümüştür. Türkiye 2014 yılı ilk yarısında da 3,3 büyüyerek dikkatleri üzerine çekmiştir. Önemli olan sağlıklı büyüme göstergesi olarak Türkiye ihracata dayalı büyümüştür. Net ihracatın büyümeye katkısı ilk çeyrek 2,6, ikinci çeyrekte 2,9 puan olmuştur.”
Türkiye’nin birkaç yıl içinde yüksek gelirli ülkeler grubuna katılacağını belirten Bakan Zeybekci, “Türkiye ekonomisi önümüzdeki birkaç yıl içinde yüksek gelirli ülkeler grubuna katılacaktır. Türkiye milli gelirini, büyümesini arttırırken Türkiye gelir dağılımında adaleti de sağlamıştır. Türkiye vatandaşları AB gelir ortalamasının yüzde 36 seviyesinde iken şu anda Türkiye vatandaşları AB gelir seviyesinin yüzde 55’ine ulaşmıştır. Günde 4,30 dolarla Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan vatandaşlarımız yüzde 30 seviyesindeyken bugün bu seviye yüzde 2 seviyesine gelmiştir” ifadelerini kullandı.
(İHA)