Tüketici güven endeksi yüzde 0,5 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında arttı; Ocak ayında 67,71 olan endeks Şubat ayında 68,06 oldu.
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,2 oranında azaldı. Ocak ayında 87,84 olan endeks değeri Şubat ayında 86,75 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.
Ocak ayında 91,49 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 0,7 oranında azalarak, Şubat ayında 90,87 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.
İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında artarak, Şubat ayında 69,64 değerine yükseldi. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki azalmadan kaynaklandı.
Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 5,5 oranında arttı. Ocak ayında 23,69 olan endeks, Şubat ayında 25 değerine yükseldi. Bu artış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını göstermektedir.
(İHA)