Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, 1 Kasım seçimlerinin Türk bankaları için önemli olduğu vurgulanarak, "Siyasi belirsizliğin devam etmesi negatif olacaktır" denildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 1 Kasım seçim sonuçlarının Türk bankalarına olası etkileriyle ilgili resmi sitesinde bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi.
"Türk lirası bu yıl dolar karşısında politik istikrarsızlık, ekonomik yavaşlama ve ABD Merkez Bankasının faiz artırım beklentileri doğrultusunda yüzde 26 değer kaybetti. Banka müşterileri döviz cinsinden kredilerini geri ödemede zorlanabilirler. Bankaların döviz cinsinden kredilerden zarar yazmalarını bekliyoruz. Ancak borcun vade profili oldukça uzun olabilir ve bu da bankaların zararları zaman içinde absorbe edebileceği anlamına geliyor. Türk lirasındaki değer kaybının aynı zamanda bankaların sermaye oranlarını da erozyona uğrattı. Biz, Türk lirasındaki yüzde 10’luk değer kaybının, sektörün sermaye yeterlilik oranında 50 baz puanlık düşüşe yol açtığını tahmin ediyoruz. Türkiye’de yeni şube açmak isteyen bankaların sermaye yeterlilik oranı minimum yüzde 12 olmalı. Bu da bankaların hala Türk lirasında ılımlı değer kaybından doğacak doğrudan etkiyi absorbe edebilecek ciddi kapasiteye sahip olduklarını gösteriyor. Siyasi belirsizliğin devam etmesi negatif olacaktır. Yaklaşan 1 Kasım genel seçimlerinin sonucu Türk bankaları için önemli. Siyasi istikrar ise güveni artırması ve büyümeyi desteklemesiyle bankaların görünümü için faydalı olacaktır".
(İHA)