Bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasının ardından kamu çalışanlarını bir bayram hediyesi daha bekliyor. Memur, memur emeklisi ve işçi emeklileri temmuz ayında zamlı maaş alacak. Kamu çalışan ve emeklileri 1 Temmuz’dan itibaren maaşlarını yüzde 5 zamlı olarak alırken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de haziran ayı enflasyon rakamlarına göre fark alacak. Türkiye Emekliler Derneği’nin hesaplamalarına bağlı yılın ilk beş aylık enflasyon rakamlarına göre yüzde 3.14’lik bir zam söz konusu. 9.5 milyon SGK ve Bağ-Kur emeklisi, haziran ayı enflasyonu eksi gelmediği takdirde maaşını yüzde 3.14 ve üzerinde zamlı olarak alacak. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, yaklaşık 5 milyon kamu çalışan ve emeklisinin temmuz ayında toplu sözleşmeden gelen yüzde 5’lik zammı alacağını belirterek “1 Temmuz 2016 itibariyle maaşlara yüzde 5’lik artış yansıtılmış olacak. 15 Temmuz’da maaşlar ödeneceği için aradaki 15 günlük fark maaşlara ilave olarak yansıtılacak” dedi.

EN DÜŞÜK 2.038 TL

Temmuz ayında yapılacak yüzde 5’lik artış ile birlikte en düşük memur maaşı 2 bin 38 liradan 2 bin 140 liraya çıkmış olacak. Gelecek ay yapılacak yüzde 5’lik toplu sözleşme artışıyla birlikte en düşük memur emeklisi aylığı da 1.700 liraya yükselmiş olacak. Türkiye genelinde 1.9 milyon memur emeklisi bulunuyor. 3.1 milyon da kamu çalışanı görev yapıyor. 7 milyona yakın SSK emeklisi, 2.5 milyon da Bağ-Kur emeklisi bulunuyor. Temmuz ayında toplamda 14.5 milyon memur ile işçi, Bağ-Kur ve memur emeklisinin maaşlarında farklı miktarlarda artış meydana gelecek. İşçilerin maaş artışları ise toplu sözleşmelere göre belirleniyor.

SSK EMEKLİ AYLIĞI TABANI 1.292 TL

Türkiye Emekliler Derneği’nin verilerine göre 2000 yılından önce emekli olanlar için kurumların taban aylığı en düşük rakam tarım Bağ-Kur’lularda. 2000 yılından önce emekli olanlar için SSK’da en düşük emekli taban aylığı 1.292 Türk Lirası. Aynı rakam esnaf Bağ-Kur’lu için 1.122 TL. Tarım Bağ-Kur’lu için ise 876 Türk Lirası. 2000 sonrası en düşük SSK aylığı ise Aralık 2015 itibariyle 610 TL. Bu rakam TÜFE zammı ve ek ödemeler ile birlikte 770 lira oldu. Öte yandan turizmde yaşanan durgunluğa karşı sektör temsilcilerinin hazırladığı çek ile tatil projesinin hayata geçmesi halinde memur maaşlarından her ay düşük oranlı kesilmesi yöntemiyle tatil yapabilecek.

Ercan Baysal - Star gazetesi