Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2015’te yüzde 4 düzeyinde bir cari acık görebiliriz" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci büyüme rakamlarını değerlendirdi. Yaptığı yazılı açıklamasında Zeybekci, Türkiye ekonomisi bugün TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2014 yılı son çeyreğinde yüzde 2,6, yıl genelinde de yüzde 2,9 büyüme kaydettiğini hatırlattı ve "2014 yılı hem dünya için hem de Türkiye için zorlu bir yıl oldu. 2014, Avrupa ekonomisi için krizin etkilerini üzerinden tam olarak atamadığı, deflasyona girdiği bir yıl olurken, Japonya’nın resesyona girdiği, Çin, Brezilya, Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarının düştüğü, Türkiye’nin ise çevre ülkelerinde, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan krizin ve en önemli dış ticaret ortaklarımızdan olan Irak’ta ve Libya’da iç karışıklıkların patlak verdiği bir yıl oldu” ifadelerini kullandı.

"TÜM BU OLUMSUZ ATMOSFERE RAĞMEN"
Petrol fiyatlarının da 2014’ün ikinci yarısından itibaren yüzde 50 düşmesiyle dış ticarette önemli yeri olan petrol ihracatçısı ülkelerin dış taleplerinde de gerileme yaşandığını açıklayan Zeybekci, paritedeki gerileme yine ikinci yarıda ve özellikle son çeyrekte dış ticaretimizi negatif etkilediğini, bu da net ihracatın büyümeye katkısını son çeyrekte aşağı çektiğini kaydetti. Zeybekci açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Dünyada ve çevremizde bu olaylar yaşanırken, ülkemizde de yağışların azlığı sebebiyle tarımsal üretimimizde düşüş yaşanması büyümemizi olumsuz yönde etkiledi. Nitekim sektörler itibariyle baktığımızda da 2014’te tek küçülme gösteren sektörümüz tarım sektörü oldu. Fakat tüm bu olumsuz atmosfere rağmen, Türkiye ekonomisi 2014’ün son çeyreğinde küresel krizin ardından kesintisiz olarak 21 çeyrektir yüzde 5,5 ortalama büyümeye devam etmiştir. Diğer taraftan, Türkiye 2014 yılında 2,9’luk büyüme oranıyla AB ortalamasından ve Euro bölgesinden daha hızlı büyüdü. (Türkiye’den hızlı büyüyenler - İrlanda yüzde 4,8, Macaristan yüzde 3,6, Polonya yüzde 3,3 ve Malta)”

"AMACIMIZ BU GÜCÜN ARTARAK DEVAM ETMESİ"
28 üyeli Avrupa Birliği yüzde 1,3 büyürken, Avro Bölgesi yüzde 0,9 büyüdüğünü kaydeden Zeybekci, OECD büyüme ortalaması 1,8, G7 ülkeleri büyüme ortalaması yüzde 1,7 olarak gerçekleştiğini vurguladı. Türkiye AB haricinde Avustralya, Kanada, ABD, Meksika, Norveç, İsviçre, Güney Afrika, Brezilya, Rusya ve Japonya’yı büyümede geride bıraktığını kaydeden Zeybekci, "Dolayısıyla, Türkiye bu zorlu şartlar altında birçok ülkeyi büyümede geride bırakarak başarı örneği sergilemeye devam etmiştir. 2014 yılı bizim için net ihracatla büyüdüğümüz bir yıl oldu. Yıl genelindeki yüzde 2,9’luk büyümemizin 1,8 puanı net ihracattan kaynaklandı. Dolayısıyla, bu sene net ihracatımız büyümemizin motor gücü oldu. Amacımız bu gücün artarak devam etmesi. Daha fazla üretim daha fazla ihracat ile büyümek zorundayız” görüşünde bulundu.
2015 daha fazla büyümemiz gereken bir yıl ve öyle de olacağına inandığını söyleyen Zeybekci, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Gerek tarım üretimi gerek dış talep gerekse pariteden kaynaklı sebeplerle dilediğimiz seviyelerde gerçekleşmeme ihtimali karşısında tüketimi kışkırtmadan üretime dönük sanayi ile bir büyüme yakalamamız gerekiyor. 2014 cari açığımızın milli gelire oranı yüzde 5,7’ye geriledi. Ancak bu açığın yabancı kaynaklarla finanse edilmesi gereken kısmı milli gelirin %4,6’sı. Aradaki %1,1’lik fark, TL cinsinden verilen cari açık ve ithalattaki gözetim uygulamalarının ithalat faturasını artırıcı etkisidir. Diğer bir ifadeyle, bu iki faktörün cari açığımızın yurtdışı kaynaklarla karşılanması gereken miktarı 8,8 milyar dolar daha düşürdüğünü söyleyebiliriz. 2015’te yüzde 4 düzeyinde bir cari acık görebiliriz”.
(İHA)