Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “BOTAŞ’ın gümrüğe ve maliyeye 6 milyar TL KDV borcu var. O parayı ödemeden satışlara devam etti. İlk defa bu aydan sonra maliyet satış fiyatının altına düşecek. Yani BOTAŞ para kazanmaya başlayacak” dedi.
Bakan Yıldız, katıldığı bir televizyon programında gündemle ilgili soruları cevaplandırdı. “Doğalgazla ilgili kurlardaki düşüş Türkiye’ye fazla yansımıyor deniyor, değerlendirmeniz nedir?” şeklindeki bir soru üzerine Bakan Yıldız, “Biz doğalgazı 2008’den beri aynı fiyata satıyoruz. 6 yıldan daha fazla zaman geçti. Doğalgazda Avrupa’nın en ucuz fiyatı Türkiye’de ise onun çok fazla anlamı var demektir. Doğalgazda artı indirimi biz çok önceden yaptık. Vatandaşımız bunu çok önceden indirimli aldı. BOTAŞ’ın gümrüğe ve maliyeye 6 milyar TL KDV borcu var. O parayı ödemeden satışlara devam etti. İlk defa bu aydan sonra maliyet satış fiyatının altına düşecek. Yani BOTAŞ para kazanmaya başlayacak. Ve borçlarını ödeyecek. Elektrik ve doğalgazda AB ülkeleri arasındaki en ucuz satan ülkeyiz. Cuma günü 70’e yakın rüzgar kulesinin açılışını yapacağız. Türkiye, 2-3 hafta önce Pazar günü toplam elektrik tüketiminin yüzde 10,5’ini rüzgardan elde etti. 850 milyon dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olduk. Biz şuanda AB ülkelerinin tam iki katı yenilenebilir enerji üretiyoruz. Üretilen elektriğin yüzde 25-26’sı yenilenebilir enerjiden elde ediliyor. AB’de bu oran yüzde 13,5 civarında” diye konuştu.

"TÜRKİYE BÜTÜN PROJELERİ KENDİ MİLLİ MENFAATİNE GÖRE YAPMA KABİLİYETİNE SAHİP”
Kuzey Irak’tan Türkiye’ye petrol akışı gerçekleşmesine yönelik tepkilerle ilgili ise Bakan Yıldız şu değerlendirmede bulundu:
“Türkiye’de 12 yıllık siyasi istikrar olmasaydı Irak ve Kuzey Irak ile bu iş yapılamazdı. Bize bu işi yapmayın diyenler oldu. Doğru bir işi biz neden yapmıyoruz dedik. Irak’ın bir bütün olduğunu her zaman savunduk. Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı çok uzun yıllardan beri hizmet veriyor. Günlük 1,5 milyon varil aktarma kapasitesi var. Uzun yıllardan sonra ilk defa o boru kapasitesinin 3’te 1’i kullanılır hale geldi. Bunca zaman kullanılmaması yazık değil mi? Bu Irak’ın normalleşmesiyle ilgili bir kalemdir. Irak’ın genel bütçesinin yüzde 85’i petrol ve doğalgazdan oluşuyor. Bu eğer yarı yarıya, yani yüzde 40’lara düşerse Irak’ın genel bütçesi neredeyse personel gideri seviyesine düşer. Sayın Putin’in Türkiye ziyaretinden sonra AB üyesi 20 ayrı ülkeden gazeteci buraya geldi. Bir değişiklik, bir problem mi var diye. Hiçbir problem yok dedik. Türkiye bir eksen kaymasıyla itham edildi. Türkiye herhangi bir projeyi tercih etmesi halinde diğer projeden vazgeçti demek doğru değildir. Biz ABD ile de görüşüyoruz, AB ile de. Rusya, Azerbaycan, Irak, İran ile de proje yaptık, yapıyoruz. Türkiye bütün projeleri kendi milli menfaatine göre yapma kabiliyetine sahip.”
(İHA)