Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), bir gazetede “Yok böyle sahtekarlık” ve “Böyle sahtekarlık görülmedi” başlıklı haberlerde adı geçen şahsın lisans diplomasının denklik işlemleri için başvurusunun bulunmadığını belirterek, şahsın belgesinin sahte olduğunun belirlendiğini açıkladı.
YÖK’ten bir ulusal gazetede “Yok böyle sahtekarlık” ve “Böyle sahtekarlık görülmedi” başlıkları altında çıkan habere yönelik yapılan yazılı açıklamada, “Haberde adı geçen şahsın lisans diplomasının denklik işlemleri için Başkanlığımız Denklik Birimine yapılmış herhangi bir başvurusu bulunmamaktadır. Dolayısıyla haberde yer alan ’YÖK’te denkliğini aldığı…’ ifadesi doğru değildir. Şahsın, adına düzenlendiği iddia edilen belgenin sahte olduğu, Sağlık Bakanlığı’nın 18 Nisan 2012 tarih ve 3143 sayılı yazısı üzerine yapılan inceleme neticesinde Kurulumuzca tespit edilmiştir” denildi. Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
“Yasa dışı yollarla temin edilen, sahte imza ve bilgilerle üretilip Başkanlığımızdan alınmış gibi gösterilen sahte diploma denklik belgesi düzenlenmesi vakalarına rastlanılmaktadır. Kurulumuzca, kurum ve kuruluşlara ibraz edilen denklik belgelerinin YÖK tarafından verilip verilmediği sorulduğunda gerekli inceleme en kısa süre içinde yapılıp bu örnekte olduğu gibi sonucu ilgili kurum ve kuruluşa bildirilmektedir. Bilinmelidir ki yurtdışından alınmış diplomalar için yapılan denklik başvurularında, başvuruya esas olan diplomaların gerçek olup olmadığı kurulumuzca titizlikle incelenmekte; sahte diploma ibraz edenler hakkında hemen yasal işlem başlatılmaktadır.”
(İHA)