Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) uzun zamandır üzerinde çalıştığı akademisyenlere İngilizce eğitimi projesi tamamlandı. 150 bin akademisyen için başlatılan "Akademisyenler İçin İngilizce Konuşma Becerisi Geliştirme Projesi" ile akademisyenler yurt içinde veya yurt dışında herhangi bir kursa gitmeden ücretsiz İngilizce eğitimi alacak.
YÖK, akademisyenlerin büyük sorun yaşadığı yabancı dil konusunda yeni bir sistemi hayata geçiriyor. 150 bin akademisyenin yararlanacağı sistemde sanal sınıflarda yabancı eğitmenler interaktif eğitim verecek. “Yeni YÖK” yönetimi tarafından devlet ve vakıf üniversitelerinde görev yapan 150 bin akademisyen için başlatılan "Akademisyenler İçin İngilizce Konuşma Becerisi Geliştirme Projesi" ile akademisyenlere yurt içinde veya yurt dışında herhangi bir kursa gitmeden ücretsiz İngilizce eğitimi verilerek, İngilizce konuşma pratiği kazandırılması amaçlanıyor. Her yıl yurt dışından Fulbright programı kapsamında Türkiye’ye gelen 30 yabancı dil eğitimcisi, projede eğitici olarak görev yapacak. İlk etapta uzaktan eğitim stüdyoları bulunan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Karabük Üniversitesi aracılığıyla eğitimlere başlanılacak. Stüdyolarda öncelikle İngilizce gramer eğitimleri verilecek. Daha sonra bu stüdyolarda interaktif ve soru-cevap şeklinde eğitimler verilecek.
Etkinlikler ise dönemlik olarak planlanıyor. 2015-2016 güz dönemi 2 Kasım 2015 tarihinde başlayacak ve yedi hafta sürecek. Etkinlikler hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Akademisyenler Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) üzerinden başvuru ve rezervasyonlarını yapıp, etkinliklere katılabilecek. Sisteme giriş yapan akademisyenlere eğitimleri hatırlatıcı mailler gönderilecek. Mailler sayesinde akademisyenlerin dersleri takip etmesi sağlanacak.
Uzmanlar tarafından belirlenen konular dönem boyunca tekrar edilecek. Dolayısıyla akademisyenler katılmak istedikleri etkinlik için kendilerine uygun tarih ve saatte rezervasyon imkânı bulabilecekler. Her kullanıcıya belirli bir kredi tanımlanacak ve katıldıkları etkinlik kredisi bu krediden düşülecek. Böylece akademisyenler için eşit sürede eğitim süresi dağıtılmış olacak. Sistem, ilk etapta doçent olmaya çalışan yardımcı doçentler için başlayacak. Toplamda yaklaşık 34 bin yardımcı doçente bu imkân sunulacak. Sistemin başarılı olması halinde bütün doçent ve profesörlerin de sistemden yararlanabilmesi imkânı sunulacak.
YÖK, bu proje ile yardımcı doçentlerin doçent olma şartları arasında yer alan yabancı dil bilme sorununun çözümüne katkıda bulunmayı amaçladığı gibi uzaktan eğitimle bütün akademisyenlere hizmet içi eğitim verilmesi hususunda da ilk denemeyi yapmış bulunacak.
(İHA)