Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2 Haziran 2015 tarihi itibari ile 2 bin 228 dershanenin dönüşüm programına müracaatının kabul edildiğini, bu kurumlardan 464’üne de ruhsat verildiğini belirtti.
Eskişehir Öğretmenevi’nde Özel Öğretim Kurumları Yöneticileri ile buluşmasında, özel okul ve dershanelerin dönüşüm süreci ile ilgili bilgi veren Bakan Avcı, Türkiye’de toplam 6 bin 316 adet özel okul olduğunu belirtti. Bu okullarda 787 bin 315 öğrencinin eğitim öğretim gördüğünü anlatan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Biliyorsunuz biz geçen yıl özel okullarda okuyan öğrencilerimize yönelik bir teşvik programı başlatmıştık. Anaokullarında, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde özel okula giden öğrencilerimizden ihtiyaç duyanlara, belirli kriterleri sağlayanlara “Teşvik ve Destek” programı açıklamıştık. Bu program çerçevesinde Türkiye genelinde geçen yıl 167 bin 427 öğrencimiz bu teşviklerden yararlandı, daha doğrusu öğrencimiz ve velilerimiz. Geçen yıl 167 bin 427 olan bu rakam daha geniş bir tanıtım nedeniyle daha yüksek bir talep olacağı varsayımı ile Maliye Bakanlığı ile birlikte kararlaştırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak 350 bin öğrencimize teşvik edilmesi için talepte bulunduk. Rakamı niye arttırıyoruz? Niye arttırmak istiyoruz? Çünkü, dönüşen kurumlarımızın büyük bir bölümü liseye, temel liseye dönüşüyor. Dolayısıyla oraya gidecek ihtiyaç sahibi öğrencilerimize de bu teşviklerden yararlanabilmeleri için bir pay ayırmak istiyoruz. Geçen yılki rakamlarla biz okul öncesi eğitime öğrenci başına 2 bin 500 TL, ortaokullulara 3 bin TL, liselilere 3 bin 500 TL, temel liselilere 3 bin TL teşvik uygulamıştık. Bu yıl, bu miktarların da Milli Eğitim Bakanlığı olarak bizim Maliye’ye önerimiz yüzde 10 civarında arttırılmasıydı. Maliye bürokrasisi ile arkadaşlarımız görüşmelerini sürdürüyorlar” dedi.

MÜRACAAT EDEN 2 BİN 228 DERSHANENİN 464’ÜNE RUHSAT VERİLDİ
Bakan Avcı, 2 Haziran 2015 tarihi itibari ile dönüşüm programında gelinen noktayı ise şöyle açıkladı;
“Bugüne kadar 2 bin 262 dershane dönüşüm programına müracaat etmiş, bunlardan 2 bin 228’i dönüşüm programına kabul edilmiştir. Bu programa başvurular 1 Eylül 2015’e kadar da devam edecek. 2 Haziran tarihi itibari ile bu müracaat eden 2 bin 228 kurumun 464’üne ruhsat verilmiş. Bunlardan 364 kurumun 319’u da temel lise olmak üzere ruhsat almış. Açılışı gerçekleşen bu temel liselerin toplam kontenjanı 198 bin 84. Bu arada yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar 401 dershane de kendi isteği ile faaliyetine son vermiş. Bu dönüşüm süreci içerisinde kriterlerin ne olduğu, nasıl işlediği, kurumlara ne tür kolaylıklar sağlandığı konusunda sizler sektör temsilcileri olarak yakından biliyorsunuz. Ama ben kamuoyunun bu günlerde bu konularda biraz daha ayrıntılı bilgilendirmeye ihtiyacı olduğunu düşünerek özetlemek istiyorum. Bu dönüşüm programı çerçevesinde özel öğretim kurumları yönetmeliğinde özel öğretim kuruları standart yönelgesinde birçok değişiklikler yaptık. Sonra bunlarla ilgili genelgelerle ilgili paydaşlarla kamuoyunu bilgilendirdik. Temel liselere ikili eğitim yapma hakkı tanındı bilindiği üzere. Kontenjan alma olanağını sağladık. Diğer orta öğretim kurumlarının bütün sınıf düzeylerinden temel liselere nakil imkanını sağladık. Dönüşüm programı kapsamındaki bütün okulların eğitim ve öğretim desteğinden teşviklerden yararlanmasını sağladık. Dönüşüm programlarına dahil olan kurumlar için ittifak hakkı ve bina kiralama olanağı sağladık. Faaliyetine devam eden dershanelerin, faaliyetlerine devam ederken ruhsat almalarına imkan sağlayan düzenlemeler yaptık.”

"GÜVENLİK EN HASSAS NOKTAMIZ"
30 Mayıs tarihinden önce ruhsatını alan kurumlara da 1 Eylül 2015 tarihine kadar da faaliyette bulunma imkanını verdiklerini belirten Avcı, “Özel eğitim kurumlarında yaptığımız düzenleme ile kanunun dördüncü maddesinde yer alan hükümler nedeniyle 100 metrelik bir alanda açılamayacak olan kurumların dönüşümüne olanak sağlayan düzenlemeler yaptık. Standartlar yönelgesinde yaptığımız düzenlemeler ile mevcut binasında dönüşen kurumlara merdiven genişliği, tavan yüksekliği, asansör gibi değişik konuları kapsayan bir takım kolaylıklar sağladık geçici olarak. Ayrıca binanın sağlam ve dayanıklı olması şartıyla açılış şartlarında önemli kolaylık sağladık. Ama bütün bu düzenlemeler yapılırken bazı konularda kırmızı çizgimiz olduğunu sizlerle paylaştık. Birincisi binaların sağlamlık ve dayanıklılığı ile şartlar öncelikli. Bu noktada güvenlik en hassas noktamız” diye belirtti.
Dönüşüm sürecindeki kriterlere değinen Bakan Avcı, dershanelerdeki dönüşümü başlattıktan sonra Bakanlığın ciddi bir itibarsızlaştırma kampanyasının hedefi olduğuna da dikkat çekti.
(İHA)