Euro Bölgesi maliye bakanları, dün Brüksel’de gerçekleştirdikleri görüşmede Yunanistan’ın Salı gününe kadar ödemesi gereken borcu için yapılan ek süre talebini reddetti.
Euro Bölgesi maliye bakanları, Salı gününe kadar Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 1 milyar 600 milyar Euro ödemesi gereken Yunanistan’ın üzerindeki baskıyı arttırıyor. Referandum hamlesi yapan Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras hükümeti ile alacaklıları arasındaki pazarlıklar devam ederken, Euro Grubu maliye bakanları da dün Brüksel’de bir kez daha bir araya geldi. Euro Grubu tarafından dün gerçekleştirilen görüşmenin ardından yapılan konuyla ilgili açıklamada, Yunanistan’ın yeni kurtarma anlaşması üzerindeki görüşmelerde tek taraflı olarak ilişiğini kestiğini kaydedildi.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını ve Yunanistan’ın Salı gününe kadar yapması gereken borcu için ek süre talebinin reddedildiğini ve ödemelerin bir kez daha uzatılmayacağını kaydetti. Yunan banka sistemlerine acil nakit sermaye sağlanmasının devam edip etmeyeceği kararını Avrupa Merkez Bankası’nın vereceğini bildiren Dijsselbloem, Euro Grubu’nun Yunanistan ile çalışmaya devam edeceğini ve çeşitli senaryoların akla uygun olduğunu ifade etti. Açıklamasında Yunanistan’ı Cuma günkü görüşmeleri terk etmekle suçlayan Dijsselbloem, “Yunanistan, görüşmeler devam ederken, yani halen zaman varken görüşmeleri terk etti. Yunan parlamentosunun akil bir pozisyon almak zorunda olduğunu anlıyorum ve bu durumun farklı siyasi çözümlere neden olabileceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise, Yunanistan’ın halen kurtarma anlaşması sağlanabilmesini yönünde çalışacaklarını bildirerek, “Bu kritik zamanlarda Yunanistan hükümeti, Salı gününe kadar son dakika anlaşmasının olması için mücadele edecek” dedi. Yunan Bakan gazetecilere yaptığı açıklamasında, kurtarma paketinin son ödeme tarihinin uzatılması önerisinin reddedildiğini bildirerek, bu durumun grubun güvenirliğine kalıcı bir zarar verdiğini belirtti.
Yunanistan Salı gününe kadar IMF’ye 1.6 milyar ödeme yapması gerekiyor. Yunanistan’ın bu ödemeyi yapmaması halinde, Euro bölgesinden ayrılması ve ekonomik olarak ciddi bir krizin baş göstermesi anlamına geliyor.
Cuma günü akşam saatlerinde Yunanistan Başbakanı Alxis Çipras, uluslararası kreditörlerin yeni yardım paketi için hayata geçirilmesini istediği tasarruf önlemlerini referanduma götüreceğini açıklamıştı.
(İHA)