Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya’nın Türkiye hava sahası ihlalleri konusunda benimle bazı bilgileri paylaştığının da altını çizmek isterim. Bu son derece endişe verici” dedi.
5 milyonu aşkın Türk’ün Avrupa sınırları içinde yaşadığını ve çalıştığını kaydeden Tusk, “Şirketlerimiz gümrük birliğinden faydalanarak birlikte iş yapıyorlar. Bu ilişkilerin pekiştirilmesini istiyor ve katılım müzakereleri sayesinde de daha ileri götürülmesini temenni ediyoruz” sözlerini kullandı.
Mülteci krizi dolayısıyla temasların daha yoğun olması konusunda kanaat getirdiklerini belirten Tusk, “ Ortak bir güçlük karşısındayız, mülteci ve göçmenler Türkiye üzerinden Avrupa’ya gelmeye çalışmaktalar. Tabi ki kuşkusuz Avrupa’nın sınırlarını daha iyi denetlemesi gerekiyor. Aynı şey, Türkiye’den de bekleriz. Bu konuya bir çözüm sağlamak üzere maddi yardım, sınırların yönetimi kaçakçılıkla mücadele, bütünleşme politikaları, vize politikaları konuşlarını da dikkate almış bulunmaktayız. AB Türkiye ile işbirliğine hazır ve bu nedenle Suriye’de tampon bölge konusuna da değinmiş bulunduk. Fakat Türkiye’nin de harekete geçmeye hazır olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“RUSYA’NIN TÜRKİYE’NİN HAVA SAHASINI İHLAL ETMESİ ENDİŞE VERİCİ”
Suriye’deki krizin en kısa zamanda bir çözüme kavuşturulmasını da ele aldıklarına dikkat çeken Tusk, “Burada, çözümün Rusya üzerinden Esed’i destekleyerek ve muhalif gruplara karşı cephe alarak çözülemeyeceği konusunda mutabakat sağladık. DAİŞ’e karşı mücadele vermek konusunda hemfikiriz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın Türkiye hava sahası ihlalleri konusunda benimle bazı bilgileri paylaştığının da altını çizmek isterim. Bu son derece endişe verici, kaygı verici bir durum” vurgusunu yaptı.
Tusk, son olarak Kıbrıs meselesinin çözümü konusunda işbirliğine ve desteğe her an hazır olduklarının altını çizdi.
(İHA)