Kıbrıs RumYönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Rus medyasına yönelik basın toplantısı düzenlediği belirtildi.
Temaslarda bulunmak üzere Rusya’da bulunan Anastasiadis, Rus basın mensuplarına yönelik gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anastasiadis’in basın toplantısında Rum gazetecilere soru yöneltme hakkının verilmediği belirtildi. Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Fileleftheros ve diğer gazeteler, Anastasiadis’in basın toplantısında yapmış olduğu açıklamalara geniş bir şekilde yer verdi. Habere göre, Rusya ziyaretinin önemli ve başarılı olduğunu değerlendiren Anastasiadis’in bu kritik dönemde Rusya’yı ziyaret eden ilk AB üyesi ülke devlet başkanı olduğuna da dikkati çektiği kaydedildi. Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki karşılıklı anlayışa da değinen Anastasiadis’in, başta Kıbrıs sorunu, ekonomi ve Ukrayna krizi konuları olmak üzere 2 ülkenin birbirine destek verdiğini ifade etti. Anastasiadis’in, Polonyalı bir gazetecinin Rusya uğruna tüm ortaklarla çatışma içerisine girerek, AB içerisinde nasıl hissettiğine ilişkin bir sorusuna Güney Kıbrıs’ın, AB içerisinde kimseyle çatışma içerisine olmadığını, aksine Rum tezlerinin benimsediğini söyledi. AB içerisinde demokrasinin işlediğini ve her ülkenin özgürce konuştuğunu söyleyen Anastasiadis, kuralın ortak kabul edilebilir çözümler bulunması için diyalog olduğunu belirtti. Rusya’ya karşı yaptırımlar konusunda kaygıyı sadece Güney Kıbrıs’ın değil, bir grup ülkenin de dile getirdiğini belirten Anastasiadis, kendilerinin, bu yaptırımların daha ılımlı olmasına katkı koyduklarını ifade etti.
Anastasiadis’in “Ne askeri tercihler çözümdür, ne de yaptırımlar. Çözüme sadece barışçıl müzakere yol açar” ifadesini kullandığı belirtilirken, Rusya ile Güney Kıbrıs arasında imzalanan askeri anlaşmaya ilişkin bir soru üzerine, askeri anlaşmanın yeni bir durum içermediğini mevcut anlaşmanın güncelleştirileceğini; yeni sayılabilecek tek unsurun Rus Deniz Kuvvetlerine ait gemilerin, insani ve anti terör operasyonları çerçevesinde Güney Kıbrıs limanlarına demirlemesi olduğunu ifade ettiği kaydedildi. Rum Milli Muhafız Ordusu’na ait teçhizatın temel olarak Rus, bir kısmının da Fransız olduğunu bildiren Anastasiadi’in zira 1974 sonrasında hiçbir ülkenin Güney Kıbrıs’a mühimmat satmadığını söyledi. Rum lider Rus yatırımcıların Güney Kıbrıs’a geri dönmesi perspektifine ilişkin bir soru üzerine, Rus yatırımcıların geri dönmelerini gerektirecek şekilde hiçbir zaman Güney Kıbrıs’tan kaçmadığını aksine Euro Grubu’nun Mart 2013 tarihli bilindik kararının ardından dahi Rus yatırımların artmaya devam ettiğini belirtti. Anastasiadis, Güney Kıbrıs’a duydukları güven nedeniyle de Rus yatırımcılara teşekkür etti. Anastasiadis, “Annan Planı ve Kıbrıs sorununda federal çözüm perspektifine” ilişkin sorusu ise, 2004 ve sonrasında hiçbir zaman Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarını durdurmadıkları yanıtını verdi. Anastasiadis sözlerinin devamında geçtiğimiz ekim ayında iki toplumlu müzakerelerin üçüncü turunun başlamasından önce Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni “ihlal etmesi” için araştırma gemisi Barbaros’u göndermesiyle müzakerelere katılımın askıya alınmasından başka seçenekleri kalmadığını savundu. Rum lider ayrıca tehditlerle diyaloğun yapılmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi
ANASTASİADİS, MOSKOVA ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER DEVLET ENSTİTÜSÜ’NDE KONUŞTU
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsü’nde Kıbrıs sorununa ilişkin bir konuşma yaptı. Habere göre, Anastasiadis, işgalden bu yana çok sayıda BM Güvenlik Konseyi kararının bulunduğunu ancak bunlardan hiçbirinin Türkiye tarafından uygulanmadığını söyledi. Türkiye’nin 6 Ekim’de Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’ini ihlal ettiğini ileri süren Anastasiadis, Ukrayna’yı işgal ettiği için Rusya’ya yaptırımlar uygulayan ortaklarının Türkiye’nin “işgalini ve Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarının çiğnenmesini” görmezden gelerek “çifte standart” sergilediği belirtti.
Alithia gazetesine göre, Anastasiadis, Rum hükümeti ve halkının, Rusya’nın Kıbrıs sorununa yaşayabilir bir çözüm bulunması mücadelesine verdiği destekten dolayı duyduğu minnettarlığı da dile getirdi. Anastasiadis, hidrokarbon konusunun, tehdit ve şantajlardan uzakta, Kıbrıs sorununda özlü bir diyaloğu teşvik etmesi gerektiğini söyledi. Kendisi için sadece bir tek planı bulunduğunu söyleyen Anastasiadis, bunun da en kısa zamanda Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde çözüm sağlanması olduğunu ifade etti. Anastasiadis, Rusya’nın, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarında olumlu bir katkıyla rol oynayabileceğini söyledi. Son olarak AB-Rusya ilişkileri ve Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına değinen Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın, herkesin çıkarına yönelik olarak köprü kurulması amacıyla her türlü çabaya katkı koyacağını ifade etti. Gazete, konferansın ardından Lefkoşa Üniversitesi ile Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsü arasında işbirliği memorandumu imzalandığını yazdı.
Fileleftheros gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün ayrıca St. Petersburg’a geçtiğini de yazdı.
(İHA)