Suriye’nin Kobani bölgesinde IŞİD militanları ile YPG öncülüğündeki Kürt grupları arasında aylardır devam eden çatışmaların ardından YPG güçlerinin bölgede kontrolü sağlamasıyla birlikte Kobani’nin son hali gözler önüne serildi.
Geçtiğimiz aylarda IŞİD’in ele geçirdiği Kobani’de Kürt güçler ve IŞİD uzun bir süredir çatışmalara devam ediyordu. Pazartesi günü YPG öncülüğündeki Kürt güçlerinin Kobani’nin büyük bölümünde kontrolü geri almasının ardından Kobani’nin son hali gözler önüne serildi. Görüntüsüyle adeta hayalet bir şehri andıran Kobani’de birçok binanın yıkıldığı ve kullanılamaz hale geldiği görüldü. Kobani’de bulunan az sayıdaki yerleşimci sağlam kalan bölgelerde hayatlarını devam ettirmeye çalışırken kentin birçok bölgesinde yolların kullanılamaz hale geldiği ve yıprandığı dikkat çekti.
Kobani’nin geri alınmasının ardından açıklamalarda bulunan bir YPG üyesi, “Ben başarımızdan dolayı çok mutluyum. Sadece benim mutluluğum yetmez. Dünyanın mutlu olması lazım. Bu tür canilerin dünyadan kurtarılması lazım. Çeteler İslamiyet adına böyle bir şey yaptılar ama aslında İslamiyet’te böyle bir kirlilik ve kan kokusu yoktur. İslamiyet’i ilk kabul eden Kürtlerdir. Bunu araştırıp bulabilirler. Araplar daha sonra Müslümanlaştılar. Zaten Kobani’de, Kürdistan bölgesinin yüzde 90’ı Müslümandır. Zorla kimseyi de Müslümanlaştıramayız. Çok mutluyuz. Herkes geri dönüyor. Bize düşman olan ülkelere karşı kazandık” dedi.
Uzun bir süredir Irak ve Suriye’de birçok bölgeyi ele geçiren IŞİD, geçtiğimiz Ekim ayından itibaren Kobani’yi de ele geçirmeye başlamıştı. Kobani’de birçok bölgeyi ele geçiren IŞİD’e karşı birleşen Kürt güçler ise uzun süren çatışmalar sonrasında Kobani’nin IŞİD’den geri alındığını açıklamıştı.
(İHA)