Bugün KKTC’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hiçbir aday yüzde 50 barajını aşamadı ve Anayasa gereği seçimler ikinci tura kaldı.
KKTC halkı 26 Nisan’da tekrar sandık başına gidecek ve ilk turu önde bitiren iki aday olan Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı arasında bir tercih yapacak. Bu seçimde en fazla oyu alan KKTC’nin 7. cumhurbaşkanı olacak. Açılan 693 sandığa göre bağımsız aday Derviş Eroğlu yüzde 28,18, bağımsız aday Mustafa Akıncı yüzde 26,92, Cumhuriyetçi Türk Partisi -Birleşik Güçler Partisi adayı Sibel Siber yüzde 22,54 ve diğer bağımsız aday Kudret Özersay yüzde 22,23 oranında oy alırken, diğer üç aday ise sıfırın altında oy oranında kaldılar.
İktidarın büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin adayı ve iddialı isimlerden Meclis Başkanı Sibel Siber, "İki adayı kutluyorum" açıklaması yaptı. Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu yarın parti meclisinin toplanacağını, hem sonuçları hem de ikinci turu değerlendireceklerini söyledi.

EN DÜŞÜK KATILIM BUGÜNKÜ SEÇİMDE OLDU, KATILIM YÜZDE 62.34’TE KALDI
KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi tarihinde en düşük katılım, bugünkü seçimde görüldü. YSK’nın internet sitesinden derlenen bilgiye göre kayıtlı 176 bin 916 seçmenin bulunduğu bugünkü seçime 110 bin 298 seçmen katıldı ve katılım oranı yüzde 62.34 oldu. Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) döneminde 2 kez devlet başkanı, bugünküyle birlikte KKTC tarihinde de 7. kez cumhurbaşkanlığı için sandığa giden Kıbrıs Türk halkının bugünkü seçime katılımı düşük kaldı. 1976’da yüzde 88.6 olan katılım oranı, 1981’de yüzde 74.8’e düştü. KKTC’nin ilanından sonraki ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapıldığı 1985’te katılım yüzde 85.7 oldu. En yüksek katılım 1990’da yüzde 93.48’le görüldü. 1995’teki seçimin ilk turunda yüzde 85.13, ikinci turunda yüzde 80.12 olarak kayıtlara geçti.
2000 yılında seçime katılım oranı yüzde 81.02, 2005’te yüzde 69.58, 2010’da ise yüzde 76.3 olarak gerçekleşti.

İKİNCİ TURA KALAN MUSTAFA AKINCI’DAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI
KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı, ikinci tura kaldığının kesinleşmesinin ardından Lefkoşa’daki seçim ofisinde toplanan taraftarlarına hitap etti. Akıncı, “26 Nisan akşamı Kıbrıs’ta gerçek anlamda bir yeni dönemi başlatmak üzere, beyaz sayfa açmak üzere, Kıbrıs’ta zeytin dalının kardeşliğini yaratmak üzere yola çıkacağız” dedi. Akıncı, ikinci tur seçim öncesinde CTP-BG adayı Sibel Siber’i, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’nu ve Bağımsız Aday Kudret Özersay’ı ziyaret edeceğini ve destek isteyeceğini açıkladı.
Akıncı, “Bir hafta sonra yaşanacak başarının ortakları olmalarını önereceğim” dedi. Konuşmasında, bugünkü seçimde kendisine destek verenlere ve ailesine teşekkür eden Akıncı, desteğin artarak devam edeceğine inandığını söyledi. İkinci tura çıkamayan Sibel Siber ve Kudret Özersay’ı da kutlayan Akıncı, topluma kattıkları değerden yararlanılacağını, kendi payına da ortaya konulan görüş ve ideallerden yana olacağını ifade etti.
“Önümüzdeki süreç önemli bir süreç” diyen Akıncı, “Mayısta müzakerelerin başlayacağını, omuzlarına alacağı görevin sorumluluğunun bilincinde olduğunu, 26’sındaki seçimde başarıya ulaşmak için birbirlerini daha çok anlamaları, barış, demokrasi insan hakları temelinde buluşmak ve bu uğurda birlikte mücadele etmenin yollarını bu akşamdan itibaren açmanın çok büyük önemi olduğunu” vurguladı.
Konuşması sırasında “Birlik mücadele dayanışma” sloganları atılan Akıncı, bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı olacağını, tüm partilere eşit mesafede olacağını, tüm renkleri kucaklayacağını; seçim öncesinde verdiği sözlerin arkasında olduğunu vurguladı
“Bu sözlerimin bu akşam da arkasındayım. Bir hafta sonra başarıyla halktan bu görevi devraldığımda da 5 yıl boyunca bu sözümün arkasında olacağım” diyen Akıncı, çözüm odaklı bir siyaseti ileriye götürmek için aday olduğunu ve bu sözünün de arkasında yer aldığını söyledi.
Akıncı, halkın bugün demokrasi sınavı verdiğini belirterek, sevinçlerin ölçülü olmasını, bir başkasının incitilmemesini beklediğini vurguladı ve “Sevincimiz başkasının kederi olmayacak. Sizden beklentim budur. Yarından itibaren yola devam. 26 Nisan akşamı Kıbrıs’ta gerçek anlamda bir yeni dönemi başlatmak üzere, beyaz sayfa açmak üzere, Kıbrıs’ta zeytin dalının kardeşliğini yaratmak üzere yola çıkacağız” dedi.
(İHA)