Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile basın toplantısı gerçekleştirdi.
Juncker konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arkadaş olduklarını ve Erdoğan başbakan olmadan önce de onunla görüştüğünü söyleyerek sözlerine başladı. Görüşmeler süresince sadece mülteci krizini değil, Türkiye-AB ilişkileri ve katılım sürecini de ele alacaklarını kaydeden Juncker, Türkiye ile ortak mülteci gündemi oluşturmayı teklif edeceğini ve bu akşam yapılacak çalışma yemeğinde bu konuyu ele alacaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada 2002 seçimlerinin ardından 14 ülke dolaştığını ve Juncker ile Lüksemburg’ta ilk tanışmalarını gerçekleştirdiğini ifade etti. Erdoğan, Junkcer’in demokrasiye olan inancını çok farklı bir şekilde kendisinden dinlediğini ve medyaya yaptığı açıklamayı da hiç unutmadığını belirtti.
Juncker’in o günden bugüne AB sürecinde Türkiye’ye her zaman desteğini verdiğini belirten Erdoğan, Juncker ile mülteciler ve Kıbrıs konularını ele alacaklarını aktardı. Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadeleyi bölgenin genelinde veren bir ülke olduğunu ve güvenli bölge tartışmasını yapmanın üzücü olduğunu kaydetti.
Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa’nın önemli kültür sanat festivallerinden Europalia’da konuk ülke olduğunu ve yarın da bu etkinliğin açılışına katılacaklarını söyledi. Erdoğan festivalin Türkiye ve Belçika haklarının kaynaşması noktasında da önemli olduğunun altını çizdi.


İHA)