Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel ziyaretleri kapsamında Egmont Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Son dönemde artan saldırıların PKK’nın halen faal olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek “Çözüm sürecini bozan PKK terörüdür" dedi
Konuşmasında BM Genel Konseyine göre Irak ve Suriye’de 100’ü aşın ülkeden toplam 25 civarında teröristin DAİŞ’e katıldığını açıklayan Erdoğan, “Türkiye yabancı terörist savaşçılarla mücadele kapsamında çeşitli devletlerden 20 bine yakın kişiye ülkeye giriş yasağı koymuştur. Terör örgütleriyle ilişkisi olduğundan şüphelenilen ve yasadışı yollarla ülkemize giriş yapan yabancılar ilgili kurumlarımızca tepsi edilerek tutuklanıyor ve sınır dışı ediliyor” dedi ve 2011 yılından itibaren bu şekilde tespit edilen 2 binden fazla kişinin sınır dışı edildiğini kaydetti.
“TÜRKİYE TERÖRİZMLE MÜCADELE EDEN BİR AVRUPA ÜLKESİDİR”
“Türkiye güney koşularında yaşanan ve kendisinden kaynaklanmayan sorunların ortaya çıkardığı terörizmle mücadele eden bir Avrupa ülkesidir, bu gerçeği kimse gözden kaçırmamalıdır” diyen Erdoğan bu konuda AB ülkelerinden destek beklediğini de sözlerine ekledi.
Terörizmin Türkiye sınırları içinde de ciddi bir sorun olarak ortaya çıktığını belirten Erdoğan, “20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç’ta basın açıklaması yapmakta olan sivil bir gruba DAİŞ üyesi bir intihar bombacısı tarafından saldırı düzenlendi. Olayda 33 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi de yaralandı. Türkiye’nin istikrar ve güvenliğini hedef alan bu saldırı terörist grupların ülkemize yönelik doğrudan ve muhtemel tehdidin açık bir göstergesidir” şeklinde konuştu.
Erdoğan, Suruç saldırısından itibaren bugüne kadar yaklaşık 140 güvenlik görevlisinin terör örgütü tarafından şehit edildiğini, 2’si çocuk 43 sivil vatandaşın öldürüldüğünü, aynı dönemde 536 güvenlik görevlisi ve 288 sivil vatandaşın da terör örgütünün eylemlerinde yaralandığını kaydetti.
“ÇÖZÜM SÜRECİNİ BOZAN PKK TERÖRÜDÜR”
Son dönemde artan saldırıların PKK’nın halen faal olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Erdoğan, “Çözüm sürecini bozan PKK terörüdür. Bu terör örgütü tıplı bölgedeki terör örgütleriyle olduğu gibi bunlarla mücadele hakkımız bakidir” ifadelerine yer verdi.
“PKK’NIN SADECE TÜRKİYE’NİN DEĞİL BÖLGENİN TAMAMINA YÖNELİK BİR TEHDİT”
Pek çok ülkenin terörist listesinde bulunan bu örgüte karşı Avrupa’da ve tüm dünyada güçlü bir dayanışma sergilenmesi gerektiğini yineleyen Erdoğan, PKK’nın sadece Türkiye’nin değil bölgenin tamamının istikrarına, bölgedeki insanların tamamına yönelik bir tehdit olduğunu vurguladı.
Bölgedeki tüm terör örgütlerine meşru müdafaa içerisinde ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde operasyonlar yapıldığını belirten Erdoğan, güvenlik alanında alınan önlemlerin siyasi, ekonomik ve sosyal reformlardan vazgeçildiği anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.
Dünyadaki tek sorunun terörizm olmadığına değinen Erdoğan, dünya ekonomisinin 2008-2009 döneminde yaşanan küresel mali kriz sonrasındaki ekonomik durgunluktan henüz tam olarak çıkamadığını, pek çok ülkenin ekonomik anlamda sorun yaşadığını ve dünya ticaret hacminin önemli ölçüde gerilediğini kaydetti. “Gelişen ve en az gelişmiş ülkeler arasındaki uçurumun gittikçe derinleşiyor” diyen Erdoğan G20 dönem başkanlığından bahsetti.
“TÜRKİYE AB İÇİN BÜYÜK BİR KAZANÇ”
Farklı kültürleri bir arada yaşatabilen ülke olarak Türkiye’nin AB için büyük bir kazanç olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Türkiye sahip olduğu kültürel derinlikle Avrupa’yı bir barış ve refah alanı haline getirme idealine önemli katkıda bulunacaktır” notunu düştü.
(İHA)