The New York Times gazetesinde yayınlanan habere göre Çin’deki birçok restoranda son günlerde İslam dinine göre "helal" sayılan ürünlerin satıldığı sertifikalarını asılı olduğu görüldü. Sertifikalarda  restoranda domuz eti ve alkol satışının yasak olduğu da belirtiliyor.
Çin'de yaşayan on milyonlarca Müslüman ise, üreticilerinin ve restoran sahiplerinin bu şartları tam dikkate aldıkları konusuna şüphe ile bakıyor. Zira birçok insan çikolata ürünlerinde domuz yağı kullanılması veya sığır eti diye domuz etininin satılması ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyor.
Haberde Çin’de "Helal" ürünlerin ulusal standartlar listesine alınması konusunun Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı gündeminde 2002 yılından beri yer aldığı bildirildi.
Büyük Müslüman nüfusun yaşadığı ülkenin kuzeybatısında yer alan Ningxia bölgesi milletvekili Ma Guokuen, Çin toplumunda (Müslümanları kastederek) etnik azınlıkların geleneklerine saygı göstermenin önemli olduğunu ve bunun ülkede ulusal birlik ve beraberliğe katkı sağlayacağını belirtti.
Ma Guokuen, “Helal ürünlerin hazırlanmasında birçok sorunlar var ve bazı firmalar bundan dolayı bu ürünleri gözardı edebilirler” dedi.
Örneğin, Ningxia ve Shanghai’de domuz ve alkol tüketimi yasağına uyulduğu halde hayvanların kesiminde İslami taleplerin yerine getirilmediği, bunun da bu bölgelerde yaşayan Müslümanların tepkisine neden olduğu bildirilmişti.
Orta Çin’in Xi'an ilinde geçen sene yerel Müslümanlar, helal ürünler sunduğunu bildiren restoranlarda alkol satışının da yasaklaması için sokaklara dökülmüştü. Xi'nin ilinde ise helal ürünler taşıdığını belirten arabada domuz etinin bulunması Müslümanların isyanına neden olmuştu.
The New York Times yazısında dünyada “Helal” ürünlere olan ihtiyacın arttığı da bildirildi. Bazı analistlere göre, İslam dini taleplerine göre hazırlanması gereken ürünlerin dünya genelindeki cirosu önümüzdeki yıllarda 1.6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bundan dolayı da Çinli şirketler dünya pazarına ‘helal” ürünlerle çıkmaya hazırlanıyor.
Kaynak:Dünya Bülteni