BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen Suriye Zirvesi’ne katılan ve iç savaşta farklı tarafları destekleyen ülkeleri esnek davranmaya çağırdı.
Suriye krizine çözüm yolları aramak için Avusturya’nın başkenti Viyana’da dün akşam saatlerinde başlayan Suriye Zirvesi bugün de farklı ülke temsilcilerinin katılımı ile devam edecek. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, zirveye katılan ve Suriye krizinde farklı tarafları destekleyen ülkeleri esnek davranmaya çağırdı. Genel Sekreter, zirveye katılan 5 ana katılımcı ülke olan ABD, Rusya, İran, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin küresel liderlik için ulusal perspektiflerini terk etmelerini istedi. Ban, görüşmelerin öncesinde ana katılımcıları kendi çıkarları ötesinde düşünmeleri çağrısı yaptı. Ban ki-Moon konuyla ilgili açıklamasında, “Kendi ulusal perspektiflerine ne kadar bakmaya devam ederlerse, daha fazla insan acı çekecek ve tüm dünya zarar görecek. Her zaman söylediğim gibi bunun askeri bir çözümü yok” dedi.
Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr, krizin çözümü için İran’ın Esad’ın iktidardan uzaklaştırılması gerektiğini kaydederek, Esad’ın iktidarda kalamayacağını belirtti. Cübeyr, “Esad, ya siyasi olarak uzaklaştırılacak ya güç kullanılarak uzaklaştırılacak” diye konuştu. AB’nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise toplantının ilgili aktörleri aynı masa etrafında toplayacağını ve siyasal sürecin başlaması için ortak bir alan tanımlamaya çalışacağını kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile bir araya geldi. Bugün gerçekleştirilecek görüşmelere ise, İngiltere, Fransa, Almanya, Mısır ve Lübnan’dan temsilciler de yer alacak.
(İHA)