Cehalet bataklığında fazilet çiçeği açmaz - Prof. Dr. Yusuf Ziya Keskin

Bilgisizlik en büyük tehlikedir. Töre cinayetlerinden tutun da, kan davaları, ensest ilişkiler, kişilik bozuklukları, parafili (cinsel sapkınlıklar), anksiyete (kaygı bozuklukları) vs... her musibetin, her olumsuzluğun kaynağı cehalettir. Cahil insanlara laf anlatamazsınız. Can deseniz, çor anlarlar. Boş başak misali başları diktir ama içleri bomboştur. Bilmezler ama onlara sorsanız alimdirler. Bildiklerini zannettikleri şeyler hep kulaktan dolma, toplumsal mirasla aktarılmış ama gerçeklerden uzak şeylerdir ve bu şeyler ne yazık ki çok tehlikelidir.

Cehaletin türleri vardır. Kimileri dini konularda son derece cahildir. Ben çok iyi bir müslümanım diye böbürlenerek ve başkalarını yargılayarak gezerken, kınamanın ve nefsine güvenmenin Allah katında ne kadar çirkin bir durum olduğunu hiç düşünmezler. Halbuki kimse amelini bilemez. İnsanın her an ayağı kayabilir ve bir müslüman kınadığını yaşamadan ölmez. Cehaleti ona her iki cihanda da cehennemi yaşatacaktır.

Gelelim diğer cehalet örneklerine... Geçenlerde içimi ürperten bir yazı okumuştum internette. Bir kadın özel bir durumunu komşusuyla paylaşır. Komşusu da gider kendi kocasına anlatır. Durumu izah etmede kolaylık olması açısından özel durumu olan kadına Ayşe, komşusuna Fatma, Ayşe'nin eşine Ali, Fatma'nın eşine de Veli diyelim. Fatma bu özel durumu hiç de gereği yokken eşi Veli ile paylaşır. Veli de bir sohbet esnasında kendince espiri yapmak ister ve bu durumu Ali' ye anlatır. Karısının özel durumunu nereden bilebileceğine  yanıt arayan Ali, durumdan şüphelenerek, öfkeyle eşi Ayşe'yi öldürür. Bu cinayetin adına da 'namus cinayeti' der ve vicdanını bastırır. Hapiste olan Ali'ye yıllar sonra bir mektup gelir. Mektubu gönderen Veli' dir ve Veli durumu Ali' ye anlatır. Sonuç, 

Öldürülen Ayşe' nin suçu iffetsizlik değil, özel durumunu samimi olduğu komşusuyla paylaşmış olmasıdır.

Katil Ali' nin suçu, ön yargısının esiri olup, yargısız infaz yaparak eşini öldürmesidir.

Komşu Fatma' nın suçu, boşboğazlık ederek, kadınsal bir durumu eşine anlatmasıdır.

Veli' nin suçu ise, bu kadar özel bir durumu  ölümcül bir espiri yaparak Ali'ye anlatmasıdır.

Bu örnekte, cehaletler zincirinin nasıl acı bir sona imza attığını görmekteyiz maalesef...

Cinsellik bilimsel verilerle aktarılmazsa, ayıp, günah diyerek geçiştirilirse, bilgi açlığı yaşayan meraklı ergenler, cinselliği yanlış kaynaklardan öğrenirler ve sağlıksız bir nesil yetişir. Medya ve internet aracılığıyla bilinçaltlarına işlenen virüsler ölümcül hastalıklara sebep olur. Engelli bir kıza 14 kişinin tecavüz ettiği bir ülkede yaşadığımızı düşünürsek tehlikenin ne kadar büyük olduğunu da anlayabiliriz sanırım.

İnsan bilmediğinin tutsağı, cehaletinin kurbanıdır. Kur' an ı Kerim 'OKU' ayetiyle başlar. Okumayan insan yaşayarak öğrenir.Yaşayarak öğrenmek ise telafisi çok zor sonuçlara yol açar.

Cahil insan kendi kendinin bile düşmanıdır; başkasına dost olması nasıl beklenir?
Sokrates

 Aydınlık yarınlara...

puslukalem.com