Yılın en bereketli ve faziletli bir ayını geride bırakıyoruz. ”Nasıl geçti mübarek. ” Cümlesini işitiyorum cami avlusunda çınar gölgesinde oturan ihtiyardan.  Evet  ramazan ayı heyecanla, hoş bir telaşla geldi. Sabrı, birliği, halden anlamayı, içten duayı, samimiyeti bir kez daha öğretti ve şimdilerde gitmeye hazırlanıyor. Gelirken bizleri bürüyen heyecan ve sevincin yerini bir nebze hüzün alıyor. Bu hüznün sebebi sadece ramazanın gidişi değil, nasıl gittiği. Gelişi bizde heyecan ve sevinç uyandıran bu kutlu misafire gerektiği gibi ev sahipliği yapabildik mi? İşte bu muhasebe önemli olan. Ramazan bizlere birçok şey öğretti. Ramazan ayı Müslümanlar için bir okul, her Müslümanın nasipleneceği, mutlak bir şeyler öğreneceği bir okul. Bir yılın muhasebesinin yapıldığı ve bir çok unutulmuş hasletin hatırlandığı hızlandırılmış programın uygulandığı bir okul. Bir ay boyunca-bu sene 29 gün- sofralar ağırlanan misafirlerle şenlendi. Evimize, soframıza en önemlisi de misafir olan bu mübarek ay bize misafirperverliği öğretti yeniden. Nimet kıymetini, paylaşmayı, ezilenden ve ihtiyaç sahibinden haberdar olmayı  öğretti. Ramazan ayı vaktin kıymetini sahurda edilen dualarla gecenin şükrünü, iftar vakitleri yapılan dualarla günün ve lütfedilen  nimetlerin şükrünü öğretti. Sofralar Allah rızası için kuruldu. Allah rızası için bir araya gelindi. Bu ayda sünnetle çok daha hemhal olundu. Boş sofralar misafir, gönüller bekledi bu ayda. Selamlaşma bu ayda bir başka gönüllere işledi. Okunan ezanlar bu ayda bir başka geldi kulaklara. Belki de başka zamanlarda ezan sesine karşı hissetmediğimiz heyecanı bu ayda hissettik. Vakitlerimizin tüm Müslüman coğrafyası olarak ezanlarla belirginleşti ve şekillendi. Ramazan ayının güzelliği, merhameti, akşamları dizelere konu oldu. İşte tam bu noktada Arif  Nihat Asya’nın dizeleri süzülüyor kalemimin ucundan;

Ramazan Akşamı,
İftar topu aksedince İhsaniye’den
Seslendi ezanlarım,  Süleymaniye’den
Altında ve üstünde yanıp bin kandil
Nur indi civara Nuruosmaniyeden.

Hasılı kelam, bu ayda ulaşılamayan gönüllere ulaşıldı çünkü yakın oldu cümle ırak. Açılan sofralarla gönüllerde açıldı birbirine, Diller bir başka zikretti kelamullahı. Arz zikre doydu bu ayda. İşte tüm bu güzellikler karşısında bir an “Bu ne sırdır ya ilahi. ”diyorum ve bir an “İşte bu sır ramazanın sırrıdır. ” Cümlesi düşüyor beyaz kağıda.

* Ramazan Bayramınızı kutlar,  özelde İslam coğrafyasına genelde tüm mazlum coğrafyaya hayırlar getirmesini temenni ederim.