Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Yerli otomobil adımı hem Türkiye’nin otomotiv sektörünü güçlendirecek hem de Türkiye’yi geleceğin teknolojilerinde bir oyuncu haline getirecek" dedi.
AK Parti Kocaeli İl Başkanlığında 1 Kasım seçimleri için adaylık başvurusu yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Işık, Ağustos ayında yerli otomobilin 3 prototipin hazır hale geldiği ve TÜBİTAK’ta testlerinin devam ettiğini söyledi. Önceki gün prototip otomobilleri bizzat kendisinin de denediğini belirten Işık, “İnşallah bu attığımız adım hem Türkiye’nin otomotiv sektörünü güçlendirecek hem de Türkiye’yi geleceğin teknolojilerinde bir oyuncu haline getirecek” dedi.
Adaylık başvurusu töreninde konuşmasına sabah saatlerinde Mardin’den gelen saldırıda şehit olan 4 polis için şehit ailelerine ve Türk milletine başsağlığı dileyerek başlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, terör örgütünün hain saldırılarının en ağır şekilde cezalandırılacağını ifade etti. Bakan Işık, 7 Haziran seçimlerinde parti olarak seçmenin mesajını iyi anladıklarını belirterek, 1 Kasım seçimlerinin ülke ve ülke demokrasisi için hayırlı olmasını dilediğini ve bu seçimlerde daha iyi bir sonuçla başarı elde edeceklerini dile getirdi.
Konuşmasında yerli otomobil çalışmalarından da bahseden Işık, “3 tane prototipimiz hazır. Bunların üzerinde TÜBİTAK’ın geliştirme çalışmaları başladı. Geçen hafta bizzat ben kendim de bu araçları test ettim, denedim, kullandım. Şimdi bizim arzu ettiğimiz, menzili uzatılmış elektrikli aracın bir Türk markasıyla yola çıkmasıyla ilgili olarak süreci daha hazırladığımız plana uygun olarak yürütüyoruz. 2016 yılı içerisinde 30-40 araçlık bir filo üretme çalışmasını yapıyoruz. Şu anda bu 3 aracımız ve bir aracımız daha gelecek 4 olacak. Bu gelecek olan araçta SUV dediğimiz sınıfta olacak. 4 farklı modelde bu çalışmamızı arttırarak sürdüreceğiz” dedi.

"DÜNYAYA SUNMAK İSTİYORUZ"
Yerli araç üretiminde önemli olanın Türk teknolojisini de içine katıp halkın beğeneceği kaliteli, konforlu, yüksek güvenlikli aracı 2020’den önce Türkiye ve dünya yollarına çıkarmak olduğunu belirten Bakan Işık, “Bir Türk markasını özellikle dünyaya sunmak istiyoruz. Burada bir noktayı özellikle vurgulamak istiyorum. Bizim yaptığımız bu çalışma, şu anda Türkiye’de üretilen hiçbir aracın alternatifi değildir. Biz özellikle AK Parti iktidarları dönemlerinde, Türkiye’de yerli otomobil sektörünün ve otomotiv yan sanayinin gelişmesi için her türlü desteği verdik. Türkiye’de üretim yapan her firma Türk’tür. Bu açıdan Ford da Türk’tür, Hyundai de Türk’tür, Toyota da Türk’tür, Fiat ta Türk’tür, Renault da Türk’tür, Honda da Türk’tür. Onların başarısını biz bu ülkenin başarısı olarak görüyoruz. Ve bizim yaptığımız çalışma hiçbir şekilde şu anda Türkiye’de üretim yapan firmalarımızın pazarına yönelik çalışma değildir” diye konuştu.
Son olarak otomotiv sektörüyle yoğun ve yakın olarak çalıştıklarını dile söyleyen Bakan Işık, “Yerli otomobil inanıyorum ki bu firmalarımızın çalışmalarına da ciddi bir sinerji katacak. Bu çalışmaları yaparken de Türkiye’de üretim yapan firmaların birikimlerinden de faydalanacak. Ve en önemlisi, yerli otomobil markası oluşturmakla Türkiye’de otomotiv sektörünü, özellikle otomotiv yan sanayini stratejik ortak konumuna yükselteceğiz. Yerli otomobil, Türkiye’deki üretilen markalara rakip olarak üretilmiyor. Bu farklı bir segment, farklı bir teknoloji olacak. Şu anda üretim yapan hiçbir markamızın pazarına yönelik bir adım olmayacak. İnşallah bu attığımız adım hem Türkiye’nin otomotiv sektörünü güçlendirecek hem de Türkiye’yi geleceğin teknolojilerinde bir oyuncu haline getirecek” şeklinde konuştu.
(İHA)