Futbolda şike iddialarına ilişkin yeniden görülen davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, Aziz Yıldırım’ın şike ve suç örgütü kurmak suçlarından beraatlerini talep ederken, duruşma karar için 9 Ekim’e ertelendi.
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da yargılandığı ’futbolda şike’ iddialarına ilişkin yeniden görülen davaya devam edildi. Savcı Abdullah Mirza Coşkun, mütalaasında haklarında mahkumiyet kararları Yargıtay ilamı ile onanarak kesinleşen Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Abdullah Başak, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl’ın “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “şike” suçundan önceki hükmün iptali ile beraatlerine karar verilmesini istedi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım katılmazken, sanıklar Tayfur Havutçu, Ahmet Çelebi, Olgun Peker, Şekip Mosturoğlu ve Korcan Çelikay, İlhan Çelikay, Haldun Şenman ve Ali Kıratlı ile taraf avukatları salonda hazır bulundu. Duruşmanın başlamasının ardından savcı Abdullah Mirza Coşkun’un hazırladığı 7 sayfalık mütalaa taraflara yazılı olarak dağıtıldı. Savcı Coşkun, soruşturma aşamasında tüm sanıklar hakkında istisnasız suç olarak “suç örgütü kurma” suçunun gösterildiğini ancak iddianamede yalnızca Olgun Peker ve Aziz Yıldırım hakkında bu suçtan kamu davası açıldığını hatırlattı. Diğer sanıklara ceza istenmediğini kaydeden Savcı Coşkun, teknik ve fiziki takip kararlarında Yıldırım ve Peker’in isimlerinin geçmediğini de ifade etti. Savcı, bu nedenlerle tüm şüpheli ya da sanıkların örgüt kurma suçunun faili olmasının mümkün olmadığını, bu şekilde elde edilen delillerin de davada kullanılamayacağını belirtti.
Savcı Coşkun, mütalaasında delillerin önceki mahkemenin verdiği karardan bağımsız bir şekilde değerlendirilebileceğini belirtti. Savcı, bu nedenlerle sanık Hakan Karaahmet ve Evren Kımıl’ın “örgüt üyeliği” suçundan, Ömer Ülkü’nun “örgüt üyeliği” ve “şikeye teşebbüs” suçundan, Bülent Uygun’un “örgüte üye olmak” ve “teşvik primi” suçundan, Mecnun Otyakmaz’ın “suç örgütüne yardım” ve “şike” suçundan, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Abdurrahman Yatut, Cemil Turhan’ın “şike” suçundan, Erdem Konyar’ın “şikeye teşebbüs” suçundan, İbrahim İşcen’in “örgüte üye olmak”, “şike” ve” teşvik primi” suçundan, Alaeddin Yıldırım, Gökçek Vederson, Korcan Çelikay, İlhan Çelikay, Mehmet Yıldız, İskender Alın ve Ümit Karan’ın “teşvik primi” suçundan, Ali Kıratlı, Sami Dinç ve Şekip Mosturoğlu’nun “şikeye teşebbüs” ve “teşvik primi” suçlarından, İbrahim Akın, Tamer Yelkovan ve Yusuf Turanlı’nın “şike” ve “teşvik primi” suçlarından beraatlerini talep etti.

AZİZ YILDIRIM VE OLGUN PEKER’E SUÇ ÖRGÜTÜ KURMAKTAN BERAAT
Mütalaada Fenerbahçe Spor Kulübü Aziz Yıldırım hakkında “örgüt kurmak” ve “şike” suçundan aldığı önceki hükmün iptaline ve beraatine karar verilmesi talep edildi. Sanık Olgun Peker’in “örgüt kurmak” suçundan, sanıklar İlhan Yüksel Ekşioğlu, Ahmet Çelebi ve Abdullah Başak’ın “şike” ve “örgüt üyeliği” suçundan, sanık Selim Kımıl’ın “örgüt üyesi olmak” suçundan eski hükmün iptal edilerek beraat ettirilmesi talep edildi.
Savcı, mütalaasında sadece Olgun Peker ve Selim Kımıl hakkındaki “tehdit” ve “sahte resmi belge temini” suçundan önceki hükmün onanmasını istedi.

DURUŞMA KARAR İÇİN ERTELENDİ
Trabzonspor’un avukatları savcının mütalaasına itiraz ederken, sanık avukatları ise mütalaaya karşı savunma yapmak için ek süre talep etti. Mahkeme taraflara mütalaaya karşı savunma için ek süre vererek, kararını açıklamak üzere duruşmayı 9 Ekim Cuma gününe erteledi.
(İHA)