Mersin’deki yolsuzluk operasyonu kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan CHP’li eski Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’ın avukatı Ali Mahir Başarır, bu davanın temelinin ‘paralel yapı’nın teknik ve fiziki takibine dayandığını açıkladı.
Macit Özcan’ın avukatı Başarır, hakkında yakalama kararı bulunan Macit Özcan ile ilgili Mersin Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek, son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Mersin’de yaklaşık 5 gündür kamuoyunu meşgul eden en önemli konunun, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyon ve tutuklamalar olduğunu belirten Başarır, kendilerine bu davayla ilgili makul gelmeyen, hukuksuz gelen bazı yaklaşımlarda bulunulduğunu söyledi. Bu soruşturmanın temelinin, Mersin’de 2011-2012 yılları arasında hükümetin de ‘paralel yapı’ olarak tabir ettiği emniyet mensuplarının yapmış olduğu teknik ve fiziki takibe dayandığını iddia eden Başarır, “3 yıl bekledikten sonra neden, niçin bilinmez ama birden bu dava gündeme getirildi. Çok acı bir tesadüftür ki, tutuklama kararının verildiği gün bu teknik ve fiziki takibi yapan emniyet mensupları Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 2015’e 12 esas sayılı dosyasıyla yargılanmaktaydı. Dava konusu, hukuka aykırı delil toplamak, hukuka aykırı verileri toplayıp kamuoyuyla paylaşmak, şantaj, dolandırıcılık. Ve örgüt lideri olarak gösterilen Macit Özcan, 8 ay önce de bu dosyada mağdur sıfatıyla ifade vermişti” diye konuştu.
Paralel yapının 17 Aralık’ta benzer uygulamaları, hükümet, Başbakan ve bakan çocukları için de yaptığını anımsatan Başarır, ‘şike davası’ için de aynı olguların gündeme geldiğine işaret etti. Başarır, “Bizim üzüldüğümüz nokta, aynı yapı, aynı delilleri aynı şekilde toplarken, bakan çocukları ve Başbakanın oğlu Bilal Erdoğan için verilen karar takipsizlik kararı oldu, polisler sanık oldu, onlar mağdur oldu. Ama bugün 50’ye yakın belediye çalışanı, belediye başkanı, ailesi sanık sıfatıyla karşımızda. Burada bir eşitsizlik var. Burada bir adaletsizlik var. 3 yıl boyunca bu davaya hiç dokunulmayıp birden gündeme getirilmesi bizim adalete ve hukuka olan inancımızı zayıflattı” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMET, PARALEL YAPIYLA TÜM VATANDAŞLARI İÇİN EŞİT MÜCADELE ETMELİDİR”
Başarır, dün de eski Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın hakkında dava açıldığını dile getirerek, “Bu davada 1 yıl önce takipsizlik kararı verilmişti, biliyorsunuz ki takipsizlik kararlarına karşı 15 gün kişiler, 1 ay kamunun itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Ama 1 yıl geçtikten sonra bu davanın açılması bizim kanaatimizce kişilerle değil, kurumlarla alakalı bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Bir ülkede hükümet bir yapıyla mücadele edecekse, bir yapıyla uğraşacaksa ki, bunun paralel yapı olduğunu herkes biliyor, sadece kendi çocukları için değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşları, tüm bireyleri için eşit olarak mücadele etmelidir” şeklinde konuştu.

“MACİT ÖZCAN UYGUN ZAMAN GELİP İFADESİNİ VEREREK YASAL HAKLARINI KULLANACAK”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan avukat Başarır, Macit Özcan’ın yurt dışında olduğuna yönelik iddiaların anımsatılması üzerine, Macit Özcan ile bu süreçte 2 kez telefonla görüştüğü bilgisini vererek, “Kendisinin Türkiye’de veya yurt dışında olduğuna ilişkin bir bilgim yok. Ama benim bildiğim şu, uygun bir zamanda gelip, ifadesini verip, yasal haklarını kullanacaktır. Kendisinin yargıdan veya hukuktan kaçması gibi bir durum yoktur” dedi.
Bu uygun zamanın ne zaman olduğu sorusuna da Başarır, “Sonuçta gizlilik kararı olan bir soruşturma var. Hiç birimiz dosyayı bilmiyoruz. Sadece ifadeleri biliyoruz. Dosya içeriğini inceleme imkanım olmadı, olamaz da zaten. Bu uygun zamanı kendisi takdir edecektir. Herhalde kendisiyle ilgili delilleri gördükten sonra gelip savunmasını yapacaktır” yanıtını verdi.
Özcan’ın tutuklanma ihtimali olup olmadığı sorusunu, “Bu tabi ki, savcılığın ve mahkemenin vereceği bir karar. Ama görünen tabloda, ben avukatı olarak tutuklanmaması gerektiğini düşünüyorum” diye yanıtlayan Başarır, operasyon kapsamında tutuklanan diğer sanıklar için mahkemede genel bir savunma yaptığını belirterek, şunları söyledi: “2012’de teknik ve fiziki takip bitmiş, dosya kapatılmış ve Mersin’de Macit Özcan ve Büyükşehir Belediyesi gibi yaklaşık bin 500’e yakın insan dinlenmiş, hukuka aykırı olarak delil toplanmış. Maalesef insanların çok özel hayatlarına, yatak odalarındaki görüntülere kadar görüntüler alınmış. Bunu yapan insanlar hakkında dava açılmış, tutuklanmış, meslekten ihraç edilmiş. 3 yıl sonra bu hukuka aykırı verileri birden delil olarak algılayıp neden gündeme getirildiğini ben de mahkemeye sordum, ben de bilmiyorum, bana da tuhaf geliyor, bana da doğru gelmiyor zaten.”
Mersin Cumhuriyet Savcılığı’nca, ’suç işlemek amacıyla örgüt kurarak ihalelere fesat karıştırdıkları’ iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, önceki dönem Mersin Büyükşehir Belediyesi ve belediyeye iş yapan müteahhitlere yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 49 kişiden 34’ü mahkemeye sevk edilmiş, aralarında Macit Özcan’ın oğlu İlker Özcan ile kardeşleri Sacit ve Tacit Özcan’ın da bulunduğu 15’i tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında, dönemin Belediye Başkanı Macit Özcan ile birlikte 10 kişi daha aranırken, Özcan hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.
(İHA)